Ordre SND/421/2020, de 18 de maig, publicada al BOE número 142, de 20 de maig de 2020

20/05/2020

Pròrroga de les autoritzacions temporals de residència i/o treball i de les autoritzacions d'estada:

Les autoritzacions temporals de residència i/o treball i les autoritzacions d'estada per estudis, mobilitat d'alumnes, pràctiques no laborals o serveis de voluntariat previstes en la normativa d'estrangeria, la vigència de la qual expiri durant la vigència de l'estat d'alarma i les seves successives pròrrogues o hagi expirat en els noranta dies naturals previs a la data en què es va decretar, quedaran automàticament prorrogades, sense necessitat d'emissió d'una resolució individual per a cadascuna d'elles per l'Oficina d'Estrangeria.

La pròrroga automàtica s'iniciarà l'endemà de la caducitat de l'autorització i s'estendrà fins que transcorrin sis mesos des de la finalització de l'estat d'alarma. Aquesta pròrroga automàtica amb independència que s'haguessin presentat sol·licituds de renovació, pròrroga o modificació amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquesta ordre, sempre que les mateixes no s'hagin resolt expressament. Aquesta pròrroga quedarà sense efecte quan la resolució que recaigui en el procediment iniciat anés més favorable per a l'interessat.

La pròrroga automàtica recollida en aquest article no serà aplicable a les estades formatives d'estrangers, regulades en l’art. 30 de l’RD 183/2008, de 8 de febrer, pel qual es determinen i classifiquen les especialitats en Ciències de la Salut i es desenvolupen determinats aspectes del sistema de formació sanitària especialitzada.

La validesa de les targetes d'identitat d'estranger concedides i expedides en virtut de les autoritzacions i la vigència del qual hagués expirat durant l'estat d'alarma, així com en els noranta dies naturals previs a la data en què es va decretar, es prorrogaran automàticament pel mateix període que les autoritzacions.

La renovació, pròrroga o modificació de l'autorització que ha estat prorrogada quant al procediment, els requisits, els efectes i la durada, pel que es disposa en la normativa d'aplicació en funció de la mena d'autorització que ha estat prorrogada. Les corresponents sol·licituds podran presentar-se en qualsevol moment durant la vigència de la pròrroga o fins als noranta dies naturals posteriors a la data de finalització de la seva vigència, sense perjudici de la sanció que correspongui al retard. En qualsevol cas, de resultar favorable aquesta última sol·licitud, l'inici de la vigència que li correspongui a la nova autorització es retrotraurà l'endemà al de la caducitat de l'autorització prorrogada.

Pròrroga de les targetes de familiar de ciutadà de la Unió:

Queda prorrogada automàticament durant la vigència de l'estat d'alarma i fins a un període de sis mesos des de la finalització d'aquest, la validesa de les targetes de familiar de ciutadà de la Unió la vigència de la qual hagués expirat durant l'estat d'alarma o en els noranta dies naturals previs a la data en què es va decretar el mateix.

Pròrroga de les targetes d'identitat d'estranger concedides sobre la base d'una residència de llarga durada:

Queda prorrogada automàticament durant la vigència de l'estat d'alarma i fins a un període de sis mesos des de la finalització d'aquest, la validesa de les targetes d'identitat d'estranger concedides sobre la base d'una residència de llarga durada la vigència de la qual hagués expirat durant l'estat d'alarma o en els noranta dies naturals previs a la data en què es va decretar el mateix.

Pròrroga de les estades de fins de noranta dies:

Aquelles persones que es trobin a Espanya en situació d'estada, per un període no superior a noranta dies, que hagi expirat durant la vigència de l'estat d'alarma, veuran la seva estada prorrogada, de manera automàtica, per un període de tres mesos. Aquesta validesa estarà limitada al territori espanyol. El període prorrogat es tindrà en compte a l'efecte de calcular el temps màxim autoritzat per a futures estades.

Pròrroga dels visats de llarga durada:

La validesa dels visats de llarga durada expedits a l'empara d'un Acord de Mobilitat de Joves, així com els visats d'estada per estudis de fins a cent vuitanta dies de durada la vigència de la qual expiri durant la vigència de l'estat d'alarma, serà prorrogada durant un període de tres mesos des de la finalització de l'estat d'alarma, sempre que el seu titular es trobi a Espanya i no hagi pogut tornar al seu país d'origen.

Entrada a Espanya dels nacionals de tercers països, titulars d'una autorització, targeta de familiar de ciutadà de la Unió, targeta d'identitat d'estranger concedida sobre la base d'una residència de llarga durada prorrogada o de visats de llarga durada d'inversors i emprenedors:

Els titulars d'autoritzacions, així com els titulars d'una targeta de familiar de ciutadà de la Unió o d'una targeta d'identitat d'estranger concedida sobre la base d'una residència de llarga durada prorrogada que es trobin a l'estranger podran entrar a Espanya amb la presentació del seu document de viatge vàlid i en vigor i la targeta d'identitat d'estranger caducada.

Els titulars de visats de llarga durada expedits a l'empara de la Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seva internacionalització, la validesa de la qual expiri durant la vigència de l'estat d'alarma i que es trobin a l'estranger podran entrar a Espanya amb la presentació del seu document de viatge vàlid i en vigor i el visat caducat.

Absències del territori espanyol:

A l'efecte de considerar acreditada la continuïtat de residència, no es computaran les absències del territori espanyol com a conseqüència de la impossibilitat de retornar a Espanya per la COVID-19.

La present ordre entra en vigor el dia 20 de maig de 2020.