El Reial Decret 537/2020, de 22 de maig, publicat al BOE número 145, de 23 de maig de 2020, prorroga l'estat d'alarma declarat per l’RD 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19. La durada de la pròrroga s'estendrà des de les 00.00 hores del 24 de maig de fins a les 00.00 hores del dia 07 de juny de 2020

24/05/2020

La pròrroga se sotmetrà a les mateixes condicions establertes en el Reial decret 463/2020, de 14 de març, i en les disposicions que ho modifiquen, apliquen i desenvolupen, sense perjudici del que s'estableix en els articles següents.

Procediment per a la desescalada: en aplicació del Pla per a la desescalada de les mesures extraordinàries adoptades per fer front a la pandèmia de COVID-19, el ministre de Sanitat, com a autoritat competent delegada, a proposta, en el seu cas, de les comunitats autònomes i de les ciutats de Ceuta i Melilla, i a la vista de l'evolució dels indicadors sanitaris, epidemiològics, socials, econòmics i de mobilitat, podrà acordar la progressió de les fases i mesures aplicables en un determinat àmbit territorial. La regressió de les fases i mesures fins a les previstes en l'RD 463/2020, de 14 de març, es farà, si escau, seguint el mateix procediment.

En el marc de les decisions que s'adoptin sobre la progressió de les mesures de desescalada, les persones podran desplaçar-se pel territori de la província, illa o unitat territorial que es determini a l'efecte del procés de desescalada, sense perjudici de les excepcions que justifiquin el desplaçament a una altra part del territori nacional per motius sanitaris, laborals, professionals o empresarials, de retorn al lloc de residència familiar, assistència i cura de majors, dependents o persones amb discapacitat, causa de força major o situació de necessitat o qualsevol altra d'anàloga naturalesa. En tot cas, en qualsevol desplaçament hauran de respectar-se les instruccions dictades per les autoritats sanitàries.

Acords amb les comunitats autònomes i tractament dels enclavaments:

• En el procés de desescalada el Govern podrà acordar conjuntament amb cada CA la modificació, ampliació o restricció de les unitats d'actuació i les limitacions respecte a la llibertat de circulació de les persones, de les mesures de contenció i de les d'assegurament de béns, serveis, transports i proveïments, amb la finalitat d'adaptar-les millor a l'evolució de l'emergència sanitària en cada comunitat autònoma. En cas d'acord, aquestes mesures seran aplicades per qui ostenti la Presidència de la comunitat autònoma, com a representant ordinari de l'Estat en el territori.

• Durant l'emergència sanitària, i als seus efectes, aquells municipis que constitueixen enclavaments rebran el tractament propi de la província que els circumda, sense que sigui obstacle que aquesta pertanyi a comunitat autònoma diferent a la d'aquells.

Pèrdua d'efectes de les mesures derivades de la declaració de l'estat d'alarma:

• La superació de totes les fases previstes en el Pla per a la desescalada de les mesures extraordinàries adoptades per a fer front a la pandèmia de la COVID-19 determinarà que quedin sense efecte les mesures derivades de la declaració de l'estat d'alarma en les corresponents províncies, illes o unitats territorials.

Autoritat competent delegada: Durant el període de vigència d'aquesta pròrroga, l'autoritat competent delegada per a l'exercici de les funcions a què es fa referència en l'RD 463/2020, de 14 de març, serà el ministre de Sanitat, sota la superior direcció del president del Govern, i conformement al principi de cooperació amb les comunitats autònomes. Correspondrà durant aquest període a les AAPP competents l'exercici de les funcions contemplades en l’art. 5 de l'RD 463/2020, de 14 de març.

Flexibilització de les mesures en l'àmbit educatiu no universitari i de la formació:

• Durant el període de vigència d'aquesta pròrroga, i en el cas que s'acordi la progressió a fase II o posterior en un determinat àmbit territorial conformement al que es preveu per l'article 3.1, les administracions educatives podran disposar la flexibilització de les mesures de contenció i la represa de les activitats presencials en l'àmbit educatiu no universitari i de la formació, corresponent-los així mateix l'execució d'aquestes mesures. Durant aquest període podran mantenir-se les activitats educatives a través de les modalitats a distància i on line, sempre que resulti possible i encara que no fos aquesta la modalitat prestacional educativa establerta com a forma específica d'ensenyament en els centres.

Terminis processals suspesos:

• Amb efectes des del 4 de juny de 2020, s'alçarà la suspensió dels terminis processals.

Terminis administratius suspesos:

• Amb efectes des de l'1 de juny de 2020, el còmput dels terminis administratius que haguessin estat suspesos es reprendrà, o es reiniciarà, si així s'hagués previst en una norma amb rang de llei aprovada durant la vigència de l'estat d'alarma i les seves pròrrogues.

Terminis de prescripció i caducitat de drets i accions suspesos:

• Amb efectes des del 4 de juny de 2020, s'alçarà la suspensió dels terminis de prescripció i caducitat de drets i accions.

Manteniment de la vigència d'ordres, resolucions, disposicions i instruccions dictades per les autoritats competents delegades:

• Es mantindrà la vigència de les ordres, resolucions, disposicions i instruccions dictades per les autoritats competents delegades previstes en l’art. 4.2 de l'RD 463/2020, de 14 de març, com a no s'oposin al que es disposa en altres posteriors, ni al que s'estableix en aquest reial decret.

Derogació:

• Amb efectes des del 4 de juny de 2020, queden derogades les DA 2a i 4a de l'RD 463/2020, de 14 de març.

• Amb efectes des de l'1 de juny de 2020, queda derogada la DA 3a de l'RD 463/2020, de 14 de març.

Aquest reial decret entra en vigor el 23 de maig de 2020.