El Govern de la Generalitat ha aprovat una sèrie de mesures de tot tipus per pal·liar els efectes de la pandèmia de la COVID-19, que es complementen ara amb l'adopció d'un nou Decret llei en l'àmbit tributari (Decret-llei 23/2020, de 9 de juny, publicat al DOGC número 8152, d’11 de juny). Aquest decret-llei entra en vigor l’11 de juny

13/06/2020

El DLL s'estructura en cinc articles que estableixen diverses previsions en matèria tributària, dues disposicions addicionals, i una disposició final.

• En relació amb les mesures tributàries:

­ Impost sobre les estades en establiments turístics (art. 1): s’estableix l'ajornament fins a l'01-01- 2021 de l'increment de les tarifes de l'impost sobre les estades en establiments turístics i de l'aplicació del recàrrec a la ciutat de Barcelona i que entraven en vigor a partir de l'1 de juliol vinent.

­ Terminis de presentació i ingrés d'autoliquidacions (art. 2): davant la previsió que l'estat d'alarma s'aixequi en les properes setmanes, es fa necessari modificar les normes i terminis que hauran de regir la presentació de les autoliquidacions establertes per l’art. 14 del DLL 7/2020, de 17 de març. En aquest sentit, s’estableixen els terminis dels impostos següents: l'impost sobre els habitatges buits corresponent a l'any 2019; gravamen de protecció civil corresponent a l'exercici 2019; l'impost sobre l'emissió de gasos i partícules a l'atmosfera produïda per la indústria; l’impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques; l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats; l'impost sobre successions i donacions; el tribut que grava el joc de la plena o bingo; el tribut que grava les màquines recreatives i d'atzar; el tribut que grava els jocs en casinos; el dipòsit dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus; i les autoliquidacions mensuals, trimestrals i anuals de cànon de l'aigua.

­ Ajornament del pagament de deutes de cànon de l'aigua per a petites empreses i autònoms (art. 3): la modificació de l’art. 6.2 del DLL 11/2020, de 7 d'abril, que recull aquest article, afecta a la sol·licitud de l'ajornament, que s'ha de realitzar abans del 31 de desembre de 2020, gaudint dels sis mesos d'ajornament a partir d'aquesta data.

­ Impost sobre les instal·lacions que afecten el medi ambient (art. 4): es modifica l'apartat 3 de l’art. 18 de la Llei 5/2020, del 29 d'abril, i s’estableix que s'ha de presentar en els propers mesos de forma obligatòria per mitjans telemàtics és l'autoliquidació.

­ Ampliació del termini per publicar la llista comprensiva de deutors tributaris per al deutes corresponents a data 31 de desembre de 2019 (art. 5): davant la impossibilitat de complir amb els terminis previstos s'amplia fins al 21-09- 2020, el termini per publicar la llista de deutors tributaris per al deutes corresponents al 31-12-2019.

• Institut Català de Finances (DA 1a): afegeix una mesura temporal per tal que l'Institut Català de Finances pugui adequar les seves instal·lacions als requeriments sanitaris exigits per la COVID-19 per al treball presencial.

• Taxa fiscal sobre els jocs de sort, envit o atzar, i màquines recreatives i d'atzar (DA 2a): que ajusta a la nova durada de l'estat d'alarma i modifica l’art. 5 del DLL 11/2020.