Reial Decret-llei 23/2020, de 23 de juny, publicat al BOE número 175, de 24 de juny. Les mesures d’aquesta norma es configuren, d’una banda, amb la finalitat de garantir uan transició energètica, neta, justa, fiable i econòmicament competitiva; i, de l’altra, per reactivar l’activitat econòmica i l’ocupació. Alguns preceptes de l'RDLL són d’interès per als ens locals (destí del superàvit, avaluacions ambientals i oferta pública d’ocupació)

26/06/2020

Destí del superàvit (art. 6)

En relació a la lliure disposició dels propis estalvis, la reforma del Govern es limita a permetre als ens locals a destinar un màxim del 7% del saldo positiu de 2019 per finançar despesa d’inversió en vehicles elèctrics purs o etiqueta ambiental Zero o, en defecte, etiqueta Eco, i en infraestructures de recarrega per l’ús dels vehicles adquirits, que es destinin a la prestació dels serveis públics de recollida, eliminació i tractament de residus, seguretat i ordre públic, protecció civil, prevenció i extinció d’incendis i de transport de viatgers. Així mateix, reforça el control del Govern sobre les administracions locals amb subministrament d’informació i mesures coactives en cas d’incompliment. En tot cas, l’Estat segueix sense donar resposta a les reivindicacions del món local en la defensa de la seva autonomia.

Avaluacions ambientals (art. 8)

Es modifiquen els arts. 34, 43 i 47 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’Avaluació ambiental, per tal de regular la pròrroga de la vigència de les declaracions d’impacte, així com s’agilitza el procediment per a la determinació de l’abast de l’estudi d’impacte ambiental i el relatiu a l’avaluació ambiental simplificada, equiparant-la al procediment d’avaluació ambiental ordinària.

Oferta Pública d’Ocupació (art. 11)

Les ofertes públiques d’ocupació i els processos d’estabilització temporal de les administracions públiques venciment del qual es produeixi al 2020 queden prorrogats fins a la fi del 2021.

Adjuntem també una nota informativa elaborada per la Federació de Municipis de Catalunya on destaquem amb més detall els aspectes que afecten els governs locals.