Reial Decret 588/2021, de 20 de juliol, publicat al BOE número 173, de 21 de juliol de 2021

21/07/2021

Actualment existeixen en el mercat proves ràpides d'antigen d'ús professional que ja s'estan utilitzant. No obstant això, han començat a comercialitzar-se a Europa proves ràpides d'antigen d'autodiagnòstic. La disponibilitat d'aquests productes permetrà a la població general la realització de les proves sense la intervenció d'un professional sanitari, la qual cosa d'una banda reduirà en certa manera la pressió assistencial dels centres sanitaris i permetrà la identificació ràpida de sospites de casos positius. Existeixen igualment en el mercat altre tipus de proves ràpides d'autodiagnòstic, en aquest cas d'anticossos, que, encara que no serveixen per a la detecció d'infecció activa, exceptuar-los de la prescripció, contribuirà igualment a reduir la pressió assistencial del Sistema Nacional de Salut.

El present reial decret adopta un conjunt de mesures de caràcter urgent dirigides a la protecció de la salut pública. La situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 fa necessari augmentar la capacitat diagnòstica del Sistema Nacional de Salut, a fi d'identificar de manera ràpida sospites de casos positius de SARS-CoV-2, per prendre les mesures adequades i així controlar eficaçment la progressió de la pandèmia i al mateix temps atendre els afectats per la pandèmia i ajudar a la seva recuperació.

És per això que resulta necessari establir mesures extraordinàries amb la finalitat de facilitar l'accés a la realització de proves d'autodiagnòstic de la COVID-19 i, tenint en compte que l'exigència de prescripció per a la venda al públic d'aquests productes constituiria una important barrera per al seu ús, és convenient incloure'ls entre els productes d'autodiagnòstic exceptuats de la necessitat de prescripció per a la seva adquisició en farmàcies. Igualment, per afavorir el coneixement de l'existència d'aquesta prova, és convenient permetre la realització de publicitat dirigida al públic. Per a això cal modificar el Reial Decret 1662/2000, de 29 de setembre, la qual cosa s'efectua mitjançant aquesta disposició.