La jornada es va celebrar el passat 6 de març, amb el títol 'Volem polítiques educatives locals! Enfortint la centralitat de l’educació en la transformació dels municipis
13/03/2015
Xavier Amor també va proposar als assistents un Pacte Educatiu Local amb la comunitat educativa, amb la resta d’agents socials i les administracions, que sigui el marc on les polítiques educatives defugint de l’estèril debat de les competències pròpies i impròpies, per tal de recuperar el debat de la col·laboració i la coresponsabilitat entre les institucions.
A continuació vam poder escoltar la intervenció del President de la Comissió d’Educació, Josep Maria Freixanet que també va destacar la complexa i complicada situació que la nova legislació està afectant al món municipal, per això, des de la Comissió d’Educació s’ha volgut destacar el rol dels ens locals en el camp educatiu. Els ajuntaments són la base de la democràcia, el puntal dels municipis, els coneixedors de les necessitats reals dels municipis, per això, el món local sap quin és el seu camí, sap cap on vol anar.
La Jornada es va estructurar en tres taules amb les què es va reflexionar i debatre sobre els següents aspectes:
A la primera taula "Com els serveis educatius locals han construït municipis inclusius i equitatius? Vam comptar amb l’experiència de la professora de la UB, Maite Vilalta que amb la seva intervenció centrada en la despesa en educació dels municipis de Catalunya i el seu finançament ens va fer reflexionar amb la seva anàlisi a través dels pressupostos dels ajuntaments en matèria educativa. Després d’aquesta visió amb contingut més econòmic, ens va acompanyar el professor de la UOC, Isaac González, amb la seva participació amb un contingut des d’un punta més sociològic i de polítiques públiques.
La segona taula: "Quins són els factors crítics i els elements de canvi del nou marc competencial local?” es pretenia donar una visió més del dia a dia amb la què els ajuntaments es troben actualment davant de tot un nou marc competencial, per això vam convidar al Catedràtic de Dret Constitucional de la UPF, Marc Carrillo qui ens va situar aquest nou marc normatiu que ens ha donat l’RSAL i en concret com afecten a les competències en matèria educativa. Però, la visió de les dificultats del dia a dia que tota la nova normativa actual està afectant a la gestió municipal, i en concret, a les àrees d’educació ens la van donar les reflexions al voltant del nou règim de distribució de competències que ens va exposar el Secretari general de l’ajuntament de Tarragona, Joan Anton Font; així com també, la interventora de l’ajuntament de L’Hospitalet, Petra Sáiz que a més a més va ressaltar la gran quantitat de noves normes en matèria econòmica que des del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques està publicant, i que també afecten en el seu conjunt a les àrees d’educació, amb conceptes com la clàusula de garantia, el cost efectiu dels serveis, el registre de convenis. Per últim, les intervencions d’aquesta taula les va tancar en Joan Coma, director dels serveis d’educació de l’ajuntament de Terrassa.
Amb el títol: Què fer? La nova agenda educativa local es va plantejar la tercera taula en la què van intervenir el catedràtic de Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid, Mariano Fernández Enguita, l’Ignasi Vila, responsable del Màster Interuniversitari en Psicologia de l’Educació de la UdG; i en Xavier Bonal, professor del Departament de Sociologia de la UAB que va manifestar que l’administració local és la més capacitada per aconseguir la transformació, ja que no tant sols gestiona el dia a dia, sinó que aporta les solucions.
La cloenda de la jornada va ser a càrrec de la Regidora d’Educació de l’ajuntament de Mollet, Alícia Domínguez.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.