31/05/2024

Montserrat Rueda, presidenta de l’Àrea de Cultura de la Federació de Municipis i alcaldessa de Sentmenat, va assistir, en representació de la nostra entitat, a l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2024, atorgats pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts, que es va celebrar ahir al Casino l’Aliança de Poblenou (CoNCA)

Enguany, els Premis Nacionals de Cultura 2024, han reconegut la tasca de la compositora Raquel García-Tomás, la cantant Mayte Martín, l’actriu Vicenta Ndongo, l’il·lustrador Conrad Roset i l’espai escènic itinerant Nilak

Aquests premis, creats l’any 1932, han viscut diferents etapes, L’any 2020, però, amb la voluntat d’incrementar el reconeixement i el prestigi de la màxima distinció cultural del país, es van reformular per distingir només a cinc persones o entitats culturals cada any. L’objectiu és realçar la importància de la distinció tot posant l’obra i la figura dels guardonats al centre, difonent-la durant tot l’any de la concessió del premi. Ara, ja fa més de quinze anys que el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha assumit la concessió dels premis.

Per concedir els premis es valora preferentment l’excel·lència, la innovació, la trajectòria i la projecció, i es té present la contribució singular de les persones o entitats candidates a la cultura catalana i a l’enaltiment d’aquesta durant l’any anterior a la convocatòria. També es té cura especial d'autors i autores d' obres que empren el català o l`occità, aranès a l’Aran, com a llengua d’expressió, quan escaigui, per la naturalesa artística o creativa; i igualment, es té cura especial a prendre en consideració les propostes a favor de les dones per fer emergir la seva aportació.

Aquest any 2024, el CoNCA, ha decidit reconèixer professionals de disciplines artístiques diverses, des de la interpretació dramàtica i musical als videojocs, passant per la composició i els espais escènics itinerants. Enguany, els Premis Nacionals de Cultura 2024, han reconegut la tasca de la compositora Raquel García-Tomás, la cantant Mayte Martín, l’actriu Vicenta Ndongo, l’il·lustrador Conrad Roset i l’espai escènic itinerant Nilak.