01/07/2024

Aquesta reunió constitutiva, celebrada aquest matí i presidida per l’alcaldessa de Sentmenat, Montserrat Rueda, acompanyada de la secretària general de l’FMC, Susanna Mérida, i el tècnic de referència en l’àmbit de Cultura, Francesc Xavier Menéndez, ha concretat les línies de treball a seguir durant el període 2024-2027, aprovant dinamitzar l’activitat interna, els objectius estratègics i el pla de treball de l’Àrea de Cultura de la Federació de Municipis de Catalunya

Els objectius estratègics d’aquesta àrea passarien per exigir i vetllar per la coordinació i col·laboració interadministrativa amb l’establiment de propostes de posicionaments polítics sobre aspectes d’actualitat relacionats amb les polítiques locals de cultura. També cal analitzar el marc normatiu i definir els drets i deures del món local en aquest àmbit. Alhora, els assistents han afirmat que cal continuar vetllant per la suficiència financera dels governs locals en l’exercici de les seves competències en matèria de polítiques de foment de la cultura i el lleure. Cal també establir un programa sostingut de formació orientat a electes i tècnics locals, amb la programació d’activitats de debat, reflexió i formació en l’àmbit de les polítiques locals de cultura. I finalment han decidit consolidar i donar continuïtat als mecanismes de comunicació i informació als membres de l’Àrea de Cultura; i per a això, es nodriran els ajuntaments d’informació i documentació de forma regular, àgil i sistematitzada –actualitat normativa sectorial, convocatòries de subvencions i materials tècnics per a la gestió-, aprofitant els canals de comunicació de l’FMC amb els associats.

Els electes assistents, entre d’altres, han ratificat la proposta de treball presentada, que passa per elaborar dictàmens i posicionaments, amb proposta d’esmenes si escau, sobre decrets i lleis o projectes en matèria cultural d’afectació local, fer seguiment de l’agenda legislativa i normativa, en especial, els avantprojectes de llei iniciats (llei de drets culturals, llei del patrimoni cultural immaterial i llei del patrimoni cultural, llei de museus, llei d’arxius...), i mantenir relacions amb altres interlocutors culturals del país.

També s’ha aprovat fer seguiment tant del foment del teixit associatiu en el sector de la cultura popular i tradicional com dels convenis marc signats per l’FMC amb altres entitats relacionades amb la cultura. Alhora, cal està amatent als models de procediments acordats i comuns sobre contractació artística per part dels ajuntaments, donar suport a la campanya Actua Cultura 2% i participar, juntament amb el Departament de Cultura, en la gestió de les Jornades Europees de Patrimoni que se celebren cada any el mes de setembre.

Un aspecte rellevant que s’ha acordat és el seguiment dels acords i convenis signats per l’FMC amb les entitats de gestió de drets d’autor i avançar amb les negociacions amb AGEDI, de la qual s’ha informat l’estat actual.

Finalment, s’ha acordat que, conjuntament amb l'Àrea d’Educació de l’FMC, es participi en els treballs promoguts pel CoNCA en relació amb els ensenyaments artístics, i juntament amb l’Àrea de Formació de l’FMC, organitzar seminaris i jornades de debat, reflexió i formació en l’àmbit de les polítiques culturals locals, adreçades principalment als electes locals.