13/05/2025

És un compromís col·lectiu per garantir el futur del català, fruit d’un treball intens i coral que ha implicat els grups parlamentaris i que ha comptat amb una forta participació ciutadana i l’aportació de nombrosos experts, agents socials, culturals i econòmics

David Bote, president de l’FMC l’ha signat en un acte celebrat aquest matí a l’Institut d’Estudis Catalans, presidit pel president Illa i amb una representació del món polític i social del país

El Pacte parteix d’un diagnòstic que aborda els factors de fons que condicionen la situació del català i formula objectius ambiciosos però realistes, orientats a la millora efectiva del coneixement i l’ús social de la llengua. El Pacte també constitueix un compromís d'actuació de tots els signants fins al 2030 i aspira a captar noves adhesions d’institucions, entitats, empreses i formacions que comparteixin els principis del Pacte i vulguin treballar en la mateixa línia.

El procés d’elaboració del Pacte va arrencar el setembre del 2021 amb una resolució del Parlament, va ser objecte d’un procés participatiu amb un ampli ressò durant el 2022, que va recollir més de 2.500 propostes per part de la ciutadania, entitats i societat civil. Aquesta participació va transformar-se posteriorment en un document d’objectius i mesures que ha estat objecte de debat i negociació que ara arriba a la seva fi.

El Pacte fixa l’any 2030 com a horitzó estratègic per assolir els seus objectius i s’estructura en 9 horitzons de treball i 21 àmbits d'actuació que abasten tots els contextos de la vida contemporània: des de l’educació i la universitat fins al món laboral, passant per la salut, la cultura, la tecnologia, la cohesió social, entre d’altres. Aquestes propostes s’aniran desplegant progressivament i es revisaran any a any. Per garantir-ne els recursos, el Pacte estableix un compromís pressupostari mínim anual de 200 milions d’euros per a la política lingüística de tota la Generalitat.