Així ho va afirmar Josep Salom, alcalde de Tona i vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya en la inauguració de la jornada sobre ‘El món local: motor de la Formació Professional', organitzada pel Consell Català de Formació Professional que està tenint lloc aquest matí a la Sala Josep Irla del Palau de la Generalitat, amb l'objectiu de difondre la importància dels governs locals en la Formació Professional
14/03/2019
En el decurs d’aquesta jornada es presenta la Guia de suport a la creació i dinamització de consells territorials de Formació Professional i es mostrin experiències del Fòrum de les ciutats amb Consell de Formació Professional, com la Fundació BCN Formació Professional: fent xarxa, innovant, internacionalitzant la FP de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana; Terrassa Orienta: coordinació dels recursos i serveis d'orientació educativa i laboral a nivell local; i el paper dels consells territorials en la mediació entre l'empresa i el sistema de formació professional: l'exemple de la formació dual a Granollers.
En la inauguració, juntament amb Josep Salom, alcalde de Tona i vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya; hi han intervingut Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies; i David Saldoni, president de l’ACM. És previst que a la cloenda hi intervinguin Miquel Àngel Escobar, secretari d'Administracions Locals i de Relacions amb l'Aran; i Josep Bargalló, conseller d’Educació.
Salom, en la seva intervenció, ha destacat que som al final del període (2011-2020) en què l'anomenat Comunicat de Bruges sobre cooperació europea reforçada en matèria d'educació i formació professionals ens convida a seguir quatre grans objectius per millorar l’FP.
Aquests objectius serien fer de l’FP una opció atractiva i rellevant i promoure la qualitat i l'eficiència; fer realitat la formació permanent i la mobilitat a l’FP; fomentar la creativitat, la innovació i l'esperit emprenedor en l'FP; i oferir una FP més integral.
Aquests quatre grans objectius requereixen l'adaptació a les necessitats del mercat de treball i la prevenció de desajustos en l'oferta i demanda de qualificacions i requereixen també oportunitats d'educació i formació flexibles, que combinin diferents tipus i nivells d'aprenentatge al llarg de la vida.
Per aconseguir-ho, hem d’encarar un seguit de reptes, com aconseguir finançament per a l’FP; reforçar el diàleg estructurat entre les autoritats educatives i els interlocutors socials; cooperar amb l'ensenyament primari i el primer cicle de l'ensenyament secundari per garantir que les qualificacions bàsiques que adquireixin els alumnes es converteixin en un pont per a l’FP; promoure la cooperació entre els serveis d'orientació i les empreses; fer un millor ús de les dades sobre la transició i els resultats en el mercat de treball per basar en aquesta informació l'oferta d'FP; vincular les eines de la UE per ajudar les persones a progressar en l'educació i el treball; oferir més oportunitats de desenvolupament professional a professors i formadors de FP; i elevar l'atractiu del potencial que ofereix l'FP a tots els nivells per contribuir a la innovació, l'emprenedoria i promoure l'excel·lència econòmica.
En les accions concretes, Salom ha fet una breu referència positiva a l’FP dual, que combina la formació tècnica i la feina a l'empresa i ha destacat el fet que es necessita una major implantació.
En un altre ordre de coses, ha continuat afirmant que frenar la xifra d'abandonament escolar és un objectiu prioritari per a tota la comunitat educativa, és un objectiu de país. I sabem que en termes globals ens queda molt per fer en això, si ens comparem amb d'altres països. Un altre dels objectiu és frenar les xifres d’atur juvenil. L'FP dual, amb el protagonisme del sector empresarial, ens pot ajudar a redreçar, a millorar, aquesta situació i oferir a centenars de milers de joves una altra expectativa.
Josep Salom ha finalitzat la seva intervenció afirmant que els governs locals formen part d’aquest gran compromís que en l’àmbit europeu significa el Comunicat de Bruges i l'Estratègia 2030 que el renova. Per tant, estem en aquest compromís. Podeu comptar amb nosaltres.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.