El president de l'Ambit de Territori, Sostenibilitat i Serveis Urbans de l'FMC i alcalde de Bossòst, Amador Marquès, participa juntament amb els representants dels municipis de Salàs de Pallars, Talarn, la Torre de Capdella i Tremp i del consell comarcal del Pallars Jussà al seminari Paisatge/Kw 'Significats i valors dels paisatges de l’energia hidroelèctrica', que està tenint lloc a Tremp des d'avui fins al dissabte






21/03/2019

L'Observatori del Paisatge de Catalunya, l'Associació Pirineus.watt, i l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) han organitzat aquest seminari, que compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, la Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, la Federación Nacional de Asociaciones y Municipios con Centrales Hidroeléctricas y Embalses, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, i els ajuntaments de Salàs de Pallars, Talarn, la Torre de Capdella i Tremp.

El seminari, que té lloc a Tremp, tracta sobre la gran potència simbòlica que tenen avui les infraestructures hidroelèctriques en el territori català: quines són les noves imatges i significats que ens transmeten aquests paisatges, com estan derivant avui cap a un accelerat procés de patrimonialització, o com es converteixen en un element clau de dinamització territorial.

L’energia hidroelèctrica ha tingut un paper clau en la industrialització del país. Per als territoris productors, com els Pirineus, va suposar la major transformació socioeconòmica dels darrers cent anys i va deixar una extraordinària empremta en el paisatge.

No solament pel valor industrial de l’obra d’enginyeria, sinó també per tractar-se d’elements que són protagonistes, dominants, d’un paisatge –l’energètic- que a poc a poc emergeix com un nou paisatge de referència a casa nostra.

El seminari es divideix en 4 blocs a celebrar el dijous i el divendres: la construcció del paisatge hidroelèctric; pantans, paisatge i ordenació del territori; paisatge hidroelèctric i activitat econòmica; i paisatge hidroelèctric, paisatge cultural. El matí del dissabte tindrà lloc una visita guiada i recorregut pels paisatges hidroelèctrics de la Vall Fosca i visita al Museu Hidroelèctric de Capdella, que forma part de la xarxa territorial de museus del MNACTEC.