El dimecres 30 de setembre la Federació de Municipis de Catalunya va mantenir una reunió telemàtica amb representants del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) per avançar en propostes que articulin un gran pacte de país en defensa d’un sistema nacional per la cultura






02/10/2020

Per part del CoNCA van assistir a la reunió Silvia Muñoz: directora; Margarita Troguet, vicepresidenta; i Jordi Font, secretari. Per part de la Federació de Municipis de Catalunya, Eduard Rivas, president de l’Àrea de Servei a les persones i alcalde d’Esparreguera; Lourdes Aluja, alcaldessa de Pradell de la Teixeta i impulsora de la Comissió de Cultura, Joventut i Infància; i Roser Colomé, secretària general adjunta.

A la reunió es va fer evident que la cultura fa molt de temps que es mou en una situació d’emergència. Tanmateix ara, amb la crisi originada per la pandèmia de la COVID-19, aquesta emergència s’ha agreujat perquè s’han suspès molts contractes, especialment en l’àmbit d’actors i de músics. Els ajuntaments són un de les principals fonts de contractació del sector artístic. "Des de nostra entitat, hem de reconèixer que en l’actualitat ja s’han recuperat bona part dels actes culturals. No obstant això, la represa total és molt complicada i la legislació tampoc no hi ajuda, però posem en valor la valentia i la prudència que han tingut molts ajuntaments perquè tot tirés endavant. No hem de desistir i cal que tots col·laborem per tal que es puguin mantenir aquestes estructures”, va afirmar Margarida Torguet.

Al seu torn, Jordi Font va apuntar que el món municipal és d’una riquesa extraordinària, però caldria treballar en la concreció d’un observatori de la cultura per tenir accés a les innovacions més interessants que posen en marxa els ajuntaments.

Per part de l’FMC, Eduard Rivas va manifestar la voluntat de treballar conjuntament amb el sector per assolir aquest gran pacte de país en defensa de la cultura. En relació als ajuntaments, va posar en valor l’esforç que molts d'ells han realitzat per continuar desenvolupant una programació cultural malgrat les limitacions competencials i de recursos que tenen. En aquest sentit, va traslladar la necessitat d’augmentar les competències que tenen els ens locals en relació a la cultura, i que aquest augment de competències vingui acompanyat de recursos econòmics.

Per altra banda, Lourdes Aluja va reivindicar la importància de la cultura popular. En aquest sentit, va lamentar l’ajornament del festival EVA que permet que pobles petits amb pocs recursos puguin desenvolupar actuacions culturals d’alta qualitat i impacte per als municipis que hi participen. També va posar de relleu la necessitat del món local d’obtenir més recursos destinats a la cultura.

La reunió va finalitzar amb el compromís de l’FMC de treballar per aconseguir un front comú del municipalisme que faciliti l’assoliment dels objectius plantejats a la reunió.