El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha presentat un pla de mesures per a escorxadors de baixa capacitat que permetrà fer inversions i afavorir el desenvolupament de cadenes de distribució curtes i mercats locals impulsant el manteniment i la conservació del patrimoni i de l'ecosistema agroforestal i socioeconòmic. El Departament ja està tramitant una línia d’ajuts que contribueix a la viabilitat de 18 petits escorxadors de proximitat repartits per Catalunya






06/11/2020

En els darrers anys, han tancat l’activitat diversos escorxadors de baixa capacitat i això ha comportat que el bestiar de les explotacions ramaderes s’hagi de dur a escorxadors més allunyats. Aquesta situació afecta sovint petites explotacions situades a les zones desfavorides i de muntanya, i n’ha ocasionat en algun cas el tancament. Molts dels escorxadors petits que encara estan oberts a Catalunya es troben en situacions complicades de viabilitat.

Per això, davant aquest panorama, la consellera ha explicat que "hem de fomentar la modernització i la creació de petits escorxadors amb un disseny i tecnologia que permetin augmentar l'eficàcia i eficiència del sistema productiu”. Segons Jordà aquest suport econòmic en inversions als escorxadors vol promoure i fomentar la innovació, eficiència i competitivitat dels petits escorxadors d’ungulats domèstics que tenen compromesa la continuació de la seva activitat. A més, també es vol donar suport en la implantació de nous petits escorxadors, com els que és previst que es construeixin al Moianès i a l’Anoia.


18 sol·licituds de petits escorxadors de proximitat repartits pel territori

En aquesta primera convocatòria, s’ha rebut un total de 18 sol·licituds per un import de 150.357,49 €. 16 són per a millores i reformes en escorxadors ja existents i dues per desenvolupar projectes nous, d'entre els que hi ha els ajuntaments d'Horta de Sant Joan, Sort, Alfarràs, Isona i Conca Dellà, Batea, Montseny, la Fatarella, la Pobla de Segur, Ripoll, Gandesa, Vilaller o l'Armentera.