El president de l’Àrea de Serveis a les Persones de l’FMC i alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas; i l’alcaldessa impulsora de la Comissió de Cultura de l’FMC i alcaldessa del Pradell de la Teixeta, Lourdes Aluja, conjuntament amb el tècnic de referència de cultura de l’entitat, Francesc Xavier Menéndez; i la secretària general adjunta, la Susanna Mérida, es van reunir ahir amb el Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya per tal de col·laborar i trobar sinergies entre aquests i els ajuntaments de Catalunya que els ajudin a afrontar la greu crisi que viu el sector






24/02/2021

La directora del Gremi, Pilar Sierra, va traslladar a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) la situació preocupant que viu el sector, que ha passat de tancar l’any 2019 amb les millors xifres pel que fa a espectadors amb 19 milions, i amb un inici del 2020 amb unes molt bones perspectives de mantenir aquest creixement, a un tancament l’any 2020 amb 4,9 milions d’espectadors.

Aquest ha estat un sector que sempre ha estat autosuficient, però davant la greu situació que viuen fruit de la pandèmia de la COVID-19 estan cercant complicitats i col·laboracions que els ajudin a afrontar-ho. Pilar Sierra explica que "a febrer de 2021, a causa de les diferents restriccions i a la manca d’estrenes que han donat lloc a grans dificultats econòmiques, més del 40% dels cinemes de Catalunya s’han vist obligats a tancar temporalment les portes". També exposa que el sector està rebent suport per part de la Generalitat de Catalunya i de l’Administració central, però necessiten també comptar amb el suport de les administracions locals, tenint en compte que contribueixen de manera important a la cultura i també a l’economia dels municipis.

A l’FMC compartim el posicionament del gremi que els cinemes són un instrument de difusió de la cultura. En paraules d’Eduard Rivas, "són generadors de cohesió social, són una eina de suport a l’educació i no requereixen inversió pública, però estan al servei de les administracions públiques en la tasca social i cultural”. En aquest sentit, "mostrem la disposició de l’FMC per treballar conjuntament amb el Gremi de Cinemes i traslladar propostes que els ajuntaments poden posar en marxa per acompanyar el sector, com incentivar programes per la difusió de la cultura cinematogràfica i la creació de públics, amb accions amb els centres d’ensenyament i la gent gran, per exemple”.

Des de l’FMC traslladarem als municipis adherits que disposen de cinemes les propostes que estan al seu abast per acompanyar aquest sector que, com d’altres sectors culturals, està patint les conseqüències de la pandèmia: "és necessari salvaguardar i reivindicar els beneficis de la cultura en la societat”.