Francesc Alemany, alcalde de Palafolls i impulsor de la Comissió d’Esports de l’FMC; Laureà Fanega, tècnic de referència d’Esports; i Susanna Mérida, secretària general adjunta; van assistir a la reunió convocada pel director del Consell Català de l’Esport, Antoni Reig, per valorar el programa Fitjove i explorar la possibilitat de donar-li un nou impuls amb la col·laboració de les entitats municipalistes






18/03/2021

A la reunió, que va tenir lloc el 17 de març, també hi van participar Josep Oriol Marcé, subdirector general d’Activitats Esportives i Infraestructures; Carolina Garzo, cap d’àrea d’Esport Escolar; i l’Ana Isabel Ibar, de la Subdirecció General de Drogodependències i l’ACM.

El programa Fitjove, que té com a objectiu la promoció de l’exercici físic i l’ocupació saludable del temps d’oci en l’adolescència per prevenir conductes de risc com el consum de drogues, està promogut per l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Consell Català de l’Esport, amb la col·laboració de la Fundació Esportsalus. En l’actualitat es desenvolupa a 23 municipis de Catalunya amb una afectació de 4.500 alumnes de 4rt d’ESO.

Els bons resultats obtinguts en els darrers anys empenyen al Consell Català de l’Esport a voler ampliar-lo, amb el suport de les entitats municipalistes.

La trobada va permetre conèixer més a fons les condicions i necessitats del programa Fitjove.

L’alcalde impulsor de la Comissió d’Esports de la Federació de Municipis de Catalunya, Francesc Alemany, va valorar positivament la vigència i necessitat del projecte. També va destacar la necessitat d’incidir en oferir un projecte atractiu que incentivi la resposta dels joves envers l’esport, especialment de les joves.

Des del Consell Català de l’Esport es va destacar la positiva resposta de les joves a aquest programa (70% envers el 30%), que ofereix activitats esportives de fitness no competitives, que segurament afavoreixen aquest biaix.

En l’àmbit tècnic, Laureà Fanega va incidir en qüestions que afecten els municipis, com la possibilitat que tots hi puguin participar, el finançament del programa i la forma d’articulació en funció de la diferent gestió municipal de les activitats esportives.

Totes aquestes qüestions van ser debatudes i les entitats municipalistes van ser convidades a poder continuar aportant solucions a través de les comissions de seguiment del programa Fitjove que es volen posar en marxa. Aquest és un projecte viu que vol expandir-se per arribar al màxim de joves i ajudar-los a fer aquesta transició de la pràctica esportiva escolar a la pràctica esportiva comunitària, especialment en els casos de més vulnerabilitat socioeconòmica.

La voluntat de l’FMC de continuar valorant aquest programa i el seu possible desplegament en els municipis de Catalunya a través d’un acord marc ens va emplaçar a una nova trobada amb el Consell Català de l’Esport.