Així ho ha demanat una delegació de l'FMC, formada per la presidenta, Olga Arnau; el president de l'Àrea de Serveis a les Persones, Eduard Rivas; i la impulsora de la Comissió de Cultura, Lourdes Aluja; que s’ha reunit avui amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. La reunió també ha servit per reivindicar la integració de les entitats municipalistes en el Consell de la Mancomunitat Cultural i garantir així una adient interlocució interadministrativa






28/07/2021

Davant la necessitat de la concertació de les polítiques culturals al territori, per part de les administracions, i amb l’evidència que els ajuntaments són capdavanters en despesa i acció cultural, els representants de la Federació de Municipis de Catalunya li han reclamat a la consellera la integració de les entitats municipalistes en el Consell de la Mancomunitat Cultural de Catalunya. Recordem que és l’òrgan permanent de col·laboració i coordinació entre el govern de la Generalitat i les diputacions en el desenvolupament de les polítiques culturals. La consellera ha assegurat als representants de l'FMC que aquesta incorporació es farà efectiva aquesta mateixa tardor.

D’altra banda, pel que fa a les noves lleis del patrimoni cultural, de drets culturals, i d’arxius, l’FMC ha mostrat una total col·laboració en les seves redaccions, a més de participar en l’anàlisi de qualsevol disposició normativa que afecti les polítiques culturals al territori, com ja s’ha anat fent fins ara.

En un altre ordre de coses, recordem que en els darrers mesos l’FMC ha estat convidada pel Departament a nombroses reunions amb el govern i amb diversos actors culturals, per analitzar la situació del sector en relació a la COVID-19 i sobre les mesures a aplicar en els municipis (activitats culturals, festes majors). Els representants de l’FMC reiteren la seva total predisposició a continuar col·laborant, però demanen poder-ho fer d’una manera més metòdica i ordenada, amb un marc permanent de relació.

Dos temes rellevants que s’han tractat en la reunió, i en els que l’FMC té un especial interès a participar defensant els interessos dels governs locals és, d'una banda, l’increment del pressupost de cultura, amb l’horitzó del 2%, i de l'altra, la necessitat de treballar en un marc normatiu competencial que abordi també el finançament de la cultura en l’àmbit local.

També s’ha traslladat la preocupació pel que fa a la cultura popular i tradicional, la modernització i normalització laboral del Consorci per la Normalització Lingüística; la participació en el Pacte Nacional per la Llengua; i el suport a la coordinació entre departaments (sobretot amb el d’Ensenyament quan parlem, per exemple d’escoles de música municipals i de dansa); i suport als grans reptes que depenen del govern de l’Estat, com l’Estatut de l’Artista o la Llei de mecenatge, entre d’altres.

Per part del Departament, s’ha mostrat una bona receptivitat cap a les demandes municipals i total disposició a seguir col·laborant en millorar la cultura del país.

En aquests mesos, des de l’FMC hem donat suport a la Generalitat en declarar la Cultura com a bé essencial i hem acompanyat els ajuntaments, els gremis i sectors culturals en la via de preservar la programació cultural i en la presa de mesures per garantir-ne la seguretat. Perquè en un moment com l’actual, ho tenim clar: la Cultura ens és més necessària que mai.