Nou municipis, de tres territoris geogràficament límitrofs com el sud de Catalunya, el sud de l’Aragó i el nord del País Valencià, participen en un projecte per a impulsar de manera conjunta la digitalizació del cicle urbà de l’aigua. Són Deltebre, Tortosa, Móra la Nova, Aldover, Paüls i Mont-roig del Camp, per la part catalana; Alcanyís i Rubielos de Mora, a la província de Terol, i Morella, pel que fa a Castelló






14/03/2023

En total, el projecte PERTE (Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica) preveu dur a terme actuacions a les respectives xarxes d’abastament municipal per valor de més de 14,5 M€. Per a fer-ho, els ajuntaments han sol·licitat una aportació de 10,4 M€ als fons europeus Next Generation, a través del ministeri per a la Transició Ecològica. Estes accions representen millores a tot el cicle de l’aigua, des de la captació al punt d’origen, la depuració i la distribució, fins a l’abocament novament al medi.

Mitjançant l’aplicació de tecnologia d’última generació, les actuacions permetran, entre altres, conèixer en temps real el nivell d’aigua als pous, la detecció de fuites arreu de la xarxa, així com disposar d’una diagnosi de la qualitat i quantitat d’aigua que surt de les depuradores, una vegada l’aigua ha completat el cicle urbà. També permetran generar una imatge real de la xarxa de clavegueram, similar a la de l’Street View, per a conèixer possibles deficiències existents i poder actuar per a resoldre-les. De la mateixa manera, el pla preveu seguir estenent i aprofundir sobre recursos de caràcter social que són possibles amb l’ús de la tecnologia.