Els municipis pertanyen a entorns amb una protecció ambiental específica del medi natural nocturn: l’Observatori del Montsec, el Parc Natural de la Serra de Montsant, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i les Muntanyes de Prades. Els ajuts provenen del Fons Climàtic, que destinarà més de 9 milions d’euros fins al 2028 per a projectes de protecció envers la contaminació lumínica






02/11/2023

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha atorgat ajuts per un import de 475.479,95 euros a 13 ajuntaments per a actuacions de millora de l’enllumenat exterior dutes a terme l’any 2023. Els municipis beneficiaris han estat Àger (Noguera), l’Albiol (Baix Camp), Alins (Pallars Sobirà), l’Alt Àneu (Pallars Sobirà), la Baronia de Rialb (Noguera), Bellmunt del Priorat (Priorat), Camarasa (Noguera), Falset (Priorat), Llavorsí (Pallars Sobirà), el Masroig (Priorat), Sort (Pallars Sobirà), Talarn (Pallars Jussà) i Vallclara (Conca de Barberà). Aquestes subvencions s’han atorgat d’entre 35 sol·licituds, d’acord amb el procediment de concurrència competitiva.

Els ajuts provenen del Fons Climàtic, que es nodreix amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de COdels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

Tots els ens locals que han rebut la subvenció estan situats en zones d’especial protecció, atès que formen part dels entorns del Parc Natural de la Serra de Montsant, de l’Observatori Astronòmic del Montsec o del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Amb les actuacions d’adequació, es preveu una reducció de la potència mitjana del 50% a les instal·lacions on s’actua; un estalvi en el consum d’energia i cost associat del 67% –ja que s’estima que es passarà d’un consum actual de 448.000 kWh/any a un consum futur de 148.000 kWh/any–, i una reducció anual en l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) de 82 tones de CO2eq.