Durant la sessió de control al Parlament celebrada ahir es va aprovar una modificació del decret de pisos turístics, que ara serà tramitat com a projecte de llei, en el sentit d’eliminar el topall de noves llicències i que seran els ajuntaments els qui podran decidir el límit en funció del seu model

El govern no limitarà els pisos turístics a 10 per cada 100 habitants i seran els ajuntaments els que decidiran quants en volen al seu municipi






21/12/2023

Aquests canvis, a proposta del grup socialista, van ser aprovats amb els vots d’ERC, PSC, Comuns i la CUP, mentre que van obtenir el rebuig de Junts, PP, Ciutadans i Vox. El decret finalment es tramitarà com a projecte de llei per tal de poder introduir-hi aquestes esmenes i haurà d’estar aprovat com a molt tard en la darrera sessió plenària del mes de març del 2024. Abans, segons el decret, s’establia un topall màxim de 10 apartaments turístics per cada 100 habitants en 262 municipis de Catalunya, la major part d’ells ubicats a la costa, al Pirineu i a l’àmbit metropolità. A més, aquests municipis ja no podien atorgar cap llicència turística nova fins que no s'adaptessin al nou marc regulador establert pel govern que justifiqués que no està en risc el dret a l'habitatge del municipi.

La normativa ara afectarà nomes els 140 municipis que tenen un mercat d’habitatge tensionat, i no els 262 municips que preveia el decret anterior del govern. Seran aquests 140 municipis els que podran establir o no un límit d’acord amb la realitat del seu poble o ciutat. D’aquesta manera, entre d'altres, podran escollir l’instrument de planejament de regulació, les llicències d’ús turístic tindran una vigència de cinc anys i es podran prorrogar automàticament per a períodes d’igual durada sempre que el planejament urbanístic ho permeti; i, a més, podran avaluar un enfortiment de la fiscalitat (taxa turística) per poder-la recaptar ells mateixos. Els altres 122 municipis que no estan obligats a regular-ho ho podran decidir de manera voluntària.

Aquest canvi, pactat entre el govern i el PSC i que pretén unificar la normativa de pisos turístics a tot el país, arriba després que alguns municipis s’adherissin al manifest de l’Ajuntament de Salou contra el decret llei anterior, que destacava la importància de l’autonomia local i que afirmava que vulnerava el principi d’igualtat entre municipis i territori.

Eduard Rivas, president de la Federació de Municipis de Catalunya, fa una primera valoració d'aquesta modificació: "Creiem que era necessari regular un sector que generava neguit en els municipis, i estem satisfets que es faci a través d'un ampli acord al Parlament, que el que pretén és garantir l'autonomia local i donar eines als municipis per poder adaptar la norma a les diferents realitats territorials. Creiem que és un bon inici, i desitgem que en el mes de març el text final obtingui el màxim consens i el suport necessari per aprovar-se".