El Govern ha aprovat aquesta concessió per promoure l'economia blava sostenible mitjançant projectes de cooperació local durant els pròxims 5 anys






22/02/2024

El Govern ha aprovat concedir 12,5 milions d'euros en ajuts als municipis pesquers catalans per promoure l'economia blava sostenible mitjançant projectes de cooperació local durant els pròxims 5 anys. Aquest import, cofinançat amb el Fons Europeu Marítim de Pesca i d'Aqüicultura (FEMPA), és el doble del pressupost del període anterior. L'objectiu d'aquest increment és per poder implementar els projectes proposats dins les prioritats definides pel territori a la totalitat del litoral pesquer català.  

Per poder accedir a aquests ajuts, els municipis pesquers s'han d'organitzar en Grups d'Acció Local Pesquer (GALP). Enguany, a Catalunya han estat escollides cinc candidatures de GALP: la de la Costa Brava i la de Mar de l'Ebre, que ja existien en el període anterior, i 3 de noves: la de Costa Brava Sud i Maresme, Costa central i Costa Daurada, que s'han organitzat per primera vegada, amb la qual cosa s’ha fet possible que aquests ajuts arribin als municipis pesquers de tot el litoral català. 

Així, en el període 2024-2028, els 12,5 milions d'euros, amb cofinançament del FEMPA, es repartiran entre els cinc grups amb la següent distribució territorial: 
- Al GALP de la Costa Brava, que abasta els municipis pesquers de Cadaqués, l'Escala, Llançà, el Port de la Selva, Roses, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i l'Estartit, li correspondran 2.897.403,27 euros.
- Al GALP del Mar de l'Ebre, que inclou els municipis pesquers de l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Deltebre, les Cases d'Alcanar, Amposta, la Ràpita i Sant Jaume d'Enveja, rebrà 3.270.520,27 euros,
- Al GALP de la Costa Brava Sud i Maresme, que abasta els municipis pesquers d'Arenys de Mar, Calella, Malgrat de Mar, el Masnou, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Sant Pol de Mar, Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar, li correspondran 2.196.560,92 euros.
Al GALP de la Costa Central, que abasta els municipis pesquers de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Badalona i Barcelona, 2.179.147,24 euros.
- Finalment, al GALP de la Costa Daurada, que engloba els municipis pesquers de Cambrils, Tarragona, Torredembarra i Calafell, se li concediran 1.956.368,30 euros.

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 20 de febrer de 2024.
 
(Aquí) més informació jurídica de l'FMC (Resolució ACC/434/2024).