A la convocatòria d'enguany, la primera, han participat els cinc grups d'acció local pesquers: Costa Brava; Mar de l'Ebre; Costa Brava Sud i Maresme; Costa Central; i Costa Daurada






02/09/2024

El Departament d'Acció Climàtica va aprovar concedir 2,1 milions d'euros en ajuts als municipis pesquers catalans per promoure l'Economia Blava sostenible mitjançant 137 projectes de cooperació local que generaran una inversió total de 3,4 milions d'euros. 

L'import concedit aquest any 2024, procedent del Fons Europeu Marítim de la Pesca i l'Aqüicultura (FEMPA), permetrà tirar endavant 77 projectes més respecte de l'any passat. A més, aquest increment ha permès implementar els projectes a la totalitat del litoral català, ja que en la convocatòria d'enguany han participat les iniciatives de cinc grups d'acció local pesquers (GALP), organitzacions necessàries per poder optar a aquests ajuts.
 
Els 137 projectes seleccionats compleixen els criteris territorials (municipis, superfície d'aplicació de la proposta), sectorials (activitat pesquera, aqüícola, Economia Blava), socials (densitat de població, atur i renda familiar) i ambientals (superfície de zones PEIN al territori) requerits i s'ha donat prioritat a la presència de dones de la mar en el territori dels projectes proposats. 

També s'ha tingut en compte que les activitats presentades contribueixin als objectius estratègics del FEMPA, a implementar l'estratègia De la granja a taula, a desenvolupar l'Economia Blava, a mitigar el canvi climàtic i a fomentar el patrimoni cultural, social i ambiental, i si preveuen actuacions de cooperació. 

Així, la distribució d'aquests ajuts entre els cinc GALP existents és la següent:
- A la Costa Brava rebran 579.480,66 euros de subvenció per a 30 projectes
- A Mar de l'Ebre rebran 654.104,05 euros de subvenció per a 42 projectes.
- A la Costa Brava Sud i Maresme rebran 345.690,72 euros per a 24 projectes.
- A la Costa Central rebran 339.334,12 euros de subvenció per a 21 projectes.
- A la Costa Daurada rebran 190.687,02 euros de subvenció per a 20 projectes. 

Aquesta és la primera de les convocatòries, d'un total de 5, que s'aniran fent en els pròxims anys i que sumen un import total de 12,5 milions d'euros,  

Per primer cop, els GALP donen cobertura a tot el litoral català. Així, trobem que l'àmbit territorial del GALP de la Costa Brava abasta els municipis pesquers de Cadaqués, l'Escala, Llançà, el Port de la Selva, Roses, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i l'Estartit, amb una superfície de 254 km2. Les comarques del Baix Empordà i l'Alt Empordà que integren el GALP tenen una densitat de 136 habitants per km2. 

Pel que fa al GALP del Mar de l'Ebre, abasta els municipis pesquers de l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Deltebre, les Cases d'Alcanar, Amposta, la Ràpita i Sant Jaume d'Enveja, amb una superfície de 510 km2. Les comarques del Baix Ebre i el Montsià que integren el GALP són poc poblades, tenen una densitat de 85 habitants per km2. 

El GALP de la Costa Brava Sud i Maresme abasta els municipis pesquers d'Arenys de Mar, Calella de Mar, Malgrat de Mar, el Masnou, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Sant Pol de Mar, Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar, amb una superfície de 176 km2. Les comarques del Maresme i la Selva que integren el GALP tenen una densitat de 456 habitants per km2. 

S'ha creat també el GALP de la Costa Central, que abasta els municipis pesquers de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Badalona i Barcelona, amb una superfície de 200 km2. Les comarques del Garraf i el Barcelonès que integren aquest grup són altament poblades, tenen una densitat de 7.357 habitants per km2. 

Finalment, l'àmbit territorial del GALP de la Costa Daurada abasta els municipis pesquers de Cambrils, Tarragona, Torredembarra i Calafell, amb una superfície de 122 km2. Les comarques del Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès que integren el GALP tenen una densitat de 433 habitants per km2. 

A l'enllaç hi trobareu amb més detall els projectes objecte dels ajuts.

(Aquí) més informació de la convocatòria.

Font: Departament d'Unió Europea i Acció Exterior - 13 d'agost 2024.