La Diputació de Barcelona ha presentat un mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs naturals, que mostra que el 29% veuran agreujada de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050






09/04/2024

Un 64% de la superfície de la província de Barcelona és forestal, de la qual un 9% és de propietat pública, mentre que un 91% és privat. Els boscos ocupen el 72% de la superfície de la Xarxa de Parcs Naturals i un terç són alzinars. El mapa, elaborat amb la col·laboració del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, representa la vulnerabilitat d’aquests espais naturals davant del canvi climàtic en funció de l’augment del nombre de dies anuals en què es preveu que l’estrès hídric superi la capacitat de resistència de l’espècie arbòria principal: molt alta (més de quatre dies addicionals a les condicions actuals), alta (de dos a quatre dies), mitjana (fins a dos dies) i baixa (sense augment de dies). La comparativa es realitza entre els períodes 2010-2020 (condicions actuals mesurades) i 2040-2050 (previsió futura).

Segons aquest estudi, el 2050 el nivell d’estrès hídric dels boscos més elevat s’ubica a la façana litoral metropolitana (Parc Natural de la Serra de Collserola, Parc de la Serralada de Marina i Parc de la Serralada del Litoral).