Més d’una seixantena d’assistents han participat avui a una jornada organitzada per la Federació de Municipis de Catalunya i la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) de la Generalitat, per fer balanç dels 10 anys de la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern, de Catalunya En l’acte s’han plantejat també quins poden ser els reptes de futur en el món local, s’ha fet una valoració de la conveniència de modificar-la i s’ha obert un diàleg amb motiu de les experiències en l’àmbit local
07/06/2024
La jornada ha estat inaugurada per Carolina Telechea Lozano, secretària general adjunta de la Federació de Municipis de Catalunya, i responsable de l’Àrea de Formació, que ha destacat com la llei ha estat un pas important en la promoció de la transparència i accés a la informació pública a l’Estat espanyol i ha contribuït a millorar la rendició de comptes de les institucions públiques i enfortir la confiança de la ciutadania en el bon govern. No obstant això, ha remarcat que "encara queden reptes en la seva implementació i en la garantia d’un accés efectiu a la informació i és fonamental continuar treballant en la seva aplicació i en la conscienciació sobre la importància de la transparència en la gestió pública”.
La primera ponent, Iolanda Pineda Ballo, presidenta de la GAIP, ha mostrat algunes dades sobre la ‘nova’ GAIP i la seva activitat, com el nombre de reclamacions i resolucions des de 2015 fins al 2023, quina és la projecció actual, quin ha estat el nombre de plens i resolucions de finalització aprovades, el temps per resoldre-les, la condició de les persones reclamants, quines ha estat les administracions reclamades i quins els temes.
A continuació, Mercè Aymerich Boltà, vocal de la GAIP, s’ha centrat en explicar les causes de les inadmissions, com ha de ser la tasca d’elaboració o reelaboració i com repercuteix en les administracions, les empreses i les persones reclamants, també ha repassat el context actual i ha explicat què cal per implementar bases de dades òptimes i bons processos de digitalització i gestió electrònica, entre altres qüestions.
Per analitzar el procediment de reclamació davant la GAIP i la seva connexió amb la tramitació de les sol·licituds d’accés a la informació pública, amb una referència especial al cas dels i les electes municipals, hem comptat amb Àgata Solernou Viñolas, secretària tècnica de la GAIP. En la seva intervenció ha explicat com està formada la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública, com es designen els membres, com s’organitza i com funciona. Així mateix, ha informat de quines són les seves funcions, com és el procediment de reclamació i els drets i deures de terceres persones i dels ens locals, així com altres elements rellevants.
El darrer ponent és Josep Ramon Barberà, vocal de la GAIP, que explica els aspectes més destacats de la mediació a la GAIP com a via alternativa per resoldre conflictes en matèria de dret d’accés a la informació pública, ha donat algunes dades i ha valorat l’experiència.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.