En total es posaran a disposició 30.150 milions d'euros de fons 'Next Generation EU' en préstecs per a projectes de pimes i de microempreses






25/06/2024

El Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa, ha signat un conveni amb l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i Axis (societat de capital risc de l'ICO) per a l'activació dels fons 'ICO Verd' i 'ICO Empreses i Emprenedors' de l'addenda del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb els fons 'Next Generation EU'. Ambdues línies posaran a disposició 30.150 milions d'euros en préstecs per a finançament de projectes de pimes i de microempreses, dels quals més de 21.000 es distribuiran a través de les entitats financeres i gestores de capital privat.

Amb l'objectiu d'adaptar l'oferta de finançament a les necessitats d'autònoms i empreses de totes les mides i sectors, l'ICO utilitzarà quatre instruments per canalitzar els recursos de les facilitats ICO-Verd i ICO Empreses i Emprenedors: Línies de Mediació, finançament directe d'ICO, adquisició de bons i inversions en capital.

Per al desplegament dels préstecs serà fonamental la col·laboració publicoprivada. S'estima que més de 21.650 milions d'euros, volum que representa més del 70% de la dotació d'aquestes iniciatives, es canalitzin amb mitjancers financers.
 
La participació de les entitats financeres, que gestionaran les Línies de Mediació, proporciona als programes gran capil·laritat i propiciarà que els autònoms i pimes de totes les regions puguin accedir de forma senzilla a aquest finançament a través de la seva xarxa de sucursals.

Els préstecs que concedeixin les entitats financeres podran representar fins i tot 100% de l'import del projecte de finançament i incorporaran l'avantatge financer que proporcionen els fons de la Comissió Europea. Els terminis d'amortització per al client podran ser de fins a 20 anys incloent períodes de carència.

Els préstecs es podran formalitzar fins a l'agost de 2026, si bé l'ICO podrà continuar canalitzant les amortitzacions que es vagin produint per finançar noves operacions fins a 2036.

Font: Govern d'Espanya - 24 de juny 2024.