Amb l'objectiu de donar continuïtat a l'impuls de projectes que fomentin l'economia a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència






26/06/2024

La Conferència Sectorial del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que ha reunit a Govern estatal i als consellers dels governs autonòmics, ha informat sobre la posada en marxa del Fons de Resiliència Autonòmica (FRA), després de la formalització dels primers acords legals amb el Grup Banc Europeu d'Inversions, format pel Banc Europeu d'Inversions (BEI) i el Fons Europeu d'Inversions.  

El FRA es desplega per fases que s'aniran ampliant de forma progressiva per a maximitzar l'impacte de la seva execució. La primera fase posarà en marxa finançament a projectes regionals públics i privats per 3.400 milions d'euros. Aquest finançament és complementari al que realitza el Grup BEI amb recursos propis addicionals i a l'atracció d'altre finançament privat.  

Tanmateix, el FRA podrà canalitzar fins a 20.000 milions d'euros dels fons Next Generation EU en préstecs per a finançar projectes públics i privats regionals en condicions avantatjoses i a llarg termini.  

L'objectiu del FRA és donar continuïtat a l'impuls de projectes que fomentin la transformació i resiliència de l'economia, finançant iniciatives privades i públiques en les següents àrees prioritàries: 
  • Habitatge social i assequible i regeneració urbana 
  • Transport sostenible 
  • Competitivitat industrial i de les pimes 
  • Recerca, desenvolupament i innovació  
  • Turisme sostenible 
  • Economia de les cures 
  • Gestió d'aigües i residus 
  • Transició energètica 
El disseny del FRA és flexible per tal de poder finançar els millors projectes que contribueixin a un creixement econòmic sostenible i resilient de les comunitats autònomes. En aquest sentit, l'instrument desplegarà en funció de la demanda efectiva del mercat i de les pròpies comunitats autònomes, per la qual cosa no s'han establert percentatges de repartiment o llindars per aquestes. Els recursos s'assignaran a través de diferents instruments financers en funció de les oportunitats d'inversió.  

Entre els instruments financers s'inclou un instrument directe de cofinançament, que permetrà atorgar préstecs a projectes de grans dimensions com energies renovables, transport net o infraestructures sostenibles, entre d'altres, amb un finançament que pot arribar en alguns casos fins als 20 o 30 anys de termini màxim, i es complementarà amb finançament del BEI fent ús dels seus recursos propis. A més, es desplegaran un conjunt d'instruments que atorgaran finançament a través d'intermediaris seleccionats pel Grup BEI (entitats financeres i gestores d'infraestructures o capital risc, per exemple), per donar suport a projectes més petits en l'àmbit del desenvolupament urbà i el turisme sostenible, així com al finançament de pimes en matèria d'innovació, sostenibilitat i competitivitat.  

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 21 de juny 2024.