Amb l'objectiu, juntament amb altres 150 regions europees, d'enfortir els ecosistemes regionals d'innovació, reduir la bretxa innovadora a Europa i millorar el rendiment global d'innovació del continent






04/07/2024

La Comissió Europea reconeix Catalunya, juntament amb altres 150 regions europees com a "Valls d'Innovació Regionals" (VIRs) dins de la Nova Agenda Europea d'Innovació (NAEI). Aquestes VIRs que reuneixen regions amb diferents nivells d'innovació i connecten els principals actors innovadors, tenen com a objectiu enfortir els ecosistemes regionals d'innovació, reduir la bretxa innovadora a Europa i millorar el rendiment global d'innovació del continent.

La UE recolzarà aquesta iniciativa amb 116 milions d'euros del programa Ecosistemes Europeus d'Innovació (EIE) d'Horizon Europe i l'Instrument d'Inversions en Innovació Interregional (I3) del Fons Europeu de Desenvolupament Regional. 72 regions, amb diferents nivells de desenvolupament i rendiment innovador, estan a punt de convertir-se en VIRs, subjectes a la signatura dels acords de subvenció.

Aquestes regions estan compromeses a enfortir les seves polítiques i inversions en innovació, centrant-se en els desafiaments que afronta la UE segons la NAEI, com reduir la dependència dels combustibles fòssils, augmentar la seguretat alimentària global, dominar la transformació digital (incloent la ciberseguretat), millorar la sanitat i incrementar la circularitat.

Altres 79 regions han estat identificades per convertir-se en les pròximes VIRs després d'una convocatòria d'expressions d'interès, basant-se en el seu compromís per millorar la coordinació i direcció de les seves inversions i polítiques d'innovació, fomentar la col·laboració interregional per desenvolupar més la innovació i enfortir i connectar els seus ecosistemes regionals d'innovació.

A més del finançament, la Comissió també donarà suport a aquestes regions mitjançant activitats de creació de comunitats, esdeveniments de connexió i accions de comunicació específiques.