Accions de lluita contra la violència masclista, investigacions i campanyes, estadístiques sobre violència contra les dones






04/07/2024

Entren en vigor les primeres normes de la UE, proposades per la Comissió Europea en una nova legislació sobre la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica i masclista. Es calcula que la violència contra les dones i la violència domèstica afecten una de cada tres de les 228 milions de dones de la UE. En tipificar com a delicte determinades formes de violència contra les dones a tota la UE -incloses les que ocorren en línia-, i reforçar l'accés de les víctimes a la justícia, la protecció i el suport, la Directiva té per objecte garantir els drets fonamentals d'igualtat de tracte i no discriminació entre dones i homes.

Les noves normes són decisives contra la violència de gènere i prohibeixen la mutilació genital femenina, el matrimoni forçat i les formes més generalitzades de ciberviolència, com la difusió no consentida d'imatges íntimes (incloses les ultrafalsificacions), el ciberaguait i el ciberassetjament (també el cyberflashing). La ciberviolència és una qüestió que cal abordar urgentment, atesa la propagació exponencial i el dramàtic impacte de la violència en línia. Les noves normes de la UE ajudaran les víctimes de ciberviolència en aquells estats membres en què encara no s'han tipificat aquests actes.