En una reunió celebrada ahir amb el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, el president delegat de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Mataró, David Bote; el vicepresident de l’entitat i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; i la secretària general, Susanna Mérida, van acordar tractar conjuntament tots aquells temes que preocupen els ajuntaments catalans.

El conseller Ordeig va manifestar que és necessari el treball conjunt amb els ajuntaments i, en aquest sentit, va posar sobre la taula totes les mesures i iniciatives que des del govern s’estan fent (ja sigui sobre la sequera, sobre la crisi climàtica, sobre plagues...), i va considerar imprescindible compartir-les directament amb els governs locals per tal de millorar la realitat dels nostres pobles






23/10/2024

El món local és imprescindible en qüestions alimentàries, pesqueres o mediambientals i, en aquest sentit, des de l’FMC destaquem la sensibilitat del Departament en mostrar la seva predisposició a treballar plegats en tots aquells temes que afecten les dues administracions.

En concret, des de l’FMC vàrem mostrar preocupació per l'impacte climàtic en la producció agrícola i ramadera del nostre país i en la necessària gestió forestal: des del món local considerem que cal promoure un model productiu més divers, ecològic i de proximitat, amb una menor petjada de carboni. A més també existeix una forta preocupació per la manca de relleu generacional en les explotacions agrícoles i ramaderes i també es necessiten crear, o millorar, diverses infraestructures bàsiques i serveis sanitaris i educatius per tal de minimitzar el despoblament.

En la reunió vàrem evidenciar que cal fomentar més el consum responsable i els hàbits saludables, potenciar productes locals i fer un control més acurat de les plagues cinegètiques (sobretot de conills i porcs senglars) que impliquen pèrdues en el sector primari, riscos sanitaris i inseguretat, entre d’altres qüestions. Malgrat això, des del món local som conscients de la complexitat administrativa que això comporta, especialment en els ajuts públics als petits productors.

Els representants municipalistes també van demanar poder fer un millor seguiment de la tramitació parlamentària del Projecte de llei de l'Estatut de Municipis Rurals, i posar una especial atenció a l’habitatge en el món rural i en les seves particularitats.

El conseller va avançar algunes de les qüestions que estan abordant en el present i durant els propers mesos i que requeriran de la complicitat del món local i tant des del Departament com des de l’FMC es va acordar continuar treballant plegats ara i en el futur.