Susanna Mérida López, secretària general de l’FMC, i Juli Ponce Solé, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona i director del Seminari de Dret Local, han inaugurat avui aquesta edició, que manté el mateix esperit amb el qual va començar: el de ser un espai de reflexió, formació i posada al dia de qüestions que afecten el món local i que impacten en l’àmbit d’actuació de les administracions locals catalanes La intel·ligència artificial ha arribat per quedar-se, evolucionarà en poc temps de forma exponencial i hem d’estar preparats per aprofitar-nos de tots els avantatges que suposa, però alhora minimitzant tots els seus riscos, que no són pocs; i d’això n'hem tractat en aquesta sessió inaugural
25/10/2024
En paraules de Susanna Mérida en la inauguració d’aquesta edició, que ha començat aquest matí i acabarà el 13 de juny de 2025, "el principal objectiu que volem aconseguir és continuar, com sempre, ajudant-vos a donar solucions i crear xarxes de relació i col·laboració entre tots i totes per abordar temes actuals i d’especial rellevància jurídica per al món local".
En aquest sentit, per parlar de l’afectació del Reglament de la Unió Europea d’Intel·ligència Artificial de 2024 (RIA) en el món local, hem comptat amb el primer ponent, Agustí Cerrillo, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat Oberta de Catalunya, que ens ha endinsat en el món de la Intel·ligència Artificial, ha explicat quines són les obligacions que tenen els governs locals segons el RIA, quina és la garantia de compliment, quins sistemes d’intel·ligència artificial estan compresos al RIA i en quin context ens movem pel que fa a la regulació europea de la Intel·ligència Artificial, entre d’altres.
A continuació, dins dels Espais de Diàleg: El Dret i El Revés, parlem dels ajuts socials (vulnerabilitat administrativa i problemes jurídics) amb les ponents Sònia Lacalle, jurista i responsable de l’assessoria jurídica social i acompanyament en drets de Cáritas Diocesana de Barcelona, i Alba Nogueira, catedràtica de Dret Administratiu de la Universitat de Santiago de Compostela. En concret, Sònia Lacalle ha anat desgranant informacions sobre l’empadronament, el sistema de garantia d’ingressos, el compte de pagament bàsic, l’habitatge, el sensellarisme i l’assistència jurídica i sanitària. Per la seva banda, Alba Nogueira, ha abordat els problemes que té l’administració en la seva atenció a la ciutadania, sobretot a la més vulnerable. Així, ha explicat que cal fer un diagnòstic d’aquells elements que dificulten que la ciutadania accedeixi de manera igualitària als recursos, serveis i procediments administratius, i ha analitzat els diferents enfocaments doctrinals sobre els que s’ha volgut incidir en una millor atenció administrativa i que permeten analitzar si és un problema estructural o puntual i si és possible que una administració poc eficient garanteixi el principi d’igualtat. A més, ha explicat un seguit de propostes regulatòries, organitzatives i procedimentals per a una reforma administrativa que garanteixi drets.
Finalment, al grups de treball I, Eva Fernández, directora de Serveis d’Assessoria Jurídica de l’ORGT, parla de la devolució d’ingressos de dret públic, fent referència a la normativa, tant de rang legal com reglamentari, que resulta d’aplicació, comentant els tipus de devolució d’ingressos de dret públic i les característiques de cadascun d’ells, amb una incidència especial en la devolució d’ingressos indeguts; i al grup de treball II, Josep Maria Cros, tècnic Superior en Dret, coordinador de Projectes d’autoritat, llicències i Inspecció de la Gerència de Coordinació Territorial i Proximitat de l’Ajuntament de Barcelona, explica la relació que existeix entre els plans d’inspecció urbanístics i l’espai públic (definició, objectius generals, aspectes a tenir en compte, com reforçar-los) i parla de la importància de tenir bones ordenances, posant exemples concrets.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.