La Federació de Municipis de Catalunya va intervenir en la jornada sobre reptes i oportunitats en la gestió de l’aigua, organitzada per la Diputació de Barcelona i l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB), que es va celebrar ahir a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona

Concretament, el president de l’FMC, David Bote, va participar en una taula rodona explicant el paper fonamental que han de jugar els actors locals en la gestió de l’aigua, que sovint no ha estat prou reconegut; i afirma també que és necessari elaborar un Pacte nacional per l’aigua, que eviti discrepàncies en un servei tan fonamental i tan imprescindible per a les persones com és aquest






31/10/2024

Les sequeres no són un problema nou al nostre territori, s’han anat produint cíclicament, però és innegable que el canvi climàtic no ajuda gens a millorar la situació; ni tampoc l’alta densitat demogràfica. L’estalvi, el rendiment, l’eficàcia i l’eficiència són conceptes obligats, però ens preguntem si seran suficients per atendre la demanda d’abastament. Els ajuntaments han de donar la cara per atendre les necessitats, però cal ajuda tècnica i econòmica. Noves inversions, dessaladores, renovació de les xarxes, reducció de fuites, disposar de garantia de subministrament, etc., fan necessari incrementar els preus dels serveis d’abastament i ens preguntem si el model actual de tarifes és prou solidari i si caldrà reformar el cànon de l’aigua.

El president de l’FMC i alcalde de Mataró, David Bote va afirmar que "ja que la gestió de l’aigua és una competència pròpia, les administracions locals han de jugar un paper protagonista i haurien de ser escoltats i estar representats en tots els ens que intervenen el cicle de l’aigua. Malgrat aquesta evidència, sovint no es així, ja que hi ha altres elements que van molt més enllà de les competències estrictament municipals”. Bote també va constatar que "cal tenir en compte les problemàtiques dels municipis tenint en molt en compte les seves característiques: si són municipis petits, metropolitans, turístics...; i és necessari que per part de totes les administracions responsables es prenguin decisions adequades a tots els casos, i en les que, sense cap dubte, els ajuntaments han de tenir un paper important”.

Va explicar com creu que es podria assolir una coordinació efectiva entre tots els actors per tal de garantir una gestió sostenible i equitativa dels recursos hídrics. En aquest sentit va afirmar que cal millorar la governança del cicle de l’aigua: "És una competència municipal que està sotmesa a altres normatives i directrius del govern central i el Reglament de Domini Públic Hidràulic, els organismes de conca o l’ACA fan que la planificació i la governança provoquin dificultats en la prestació del servei de diverses formes, amb exigències normatives creixents, duplicitats, descoordinació o fins i tot invasió de competències; per això és imprescindible elaborar un Pacte nacional per l’aigua, que eviti discrepàncies i que obri un procés de diàleg i d’acords transversals en un servei tan fonamental i tan imprescindible per a les persones com és aquest”.