Aquesta ordenança, presentada a la 25a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, actualitza el model de 2005 i inclou noves mesures, com la priorització de piscines comunitàries i públiques, limitant la superfície de les privatives a 20 m2 i a una profunditat mitjana d’1,5 mEl nou model, elaborat per la Xarxa, vol ser un instrument útil i pràctic, tant per als ajuntaments que vulguin revisar l’ordenança existent com per a aquells que es disposin a aprovar-ne una per primer cop
03/04/2025
La 25a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, celebrada aquest dijous a Centelles, va posar el focus en la sequera i l’estalvi d’aigua en el món local. En aquest marc, es va presentar un nou model d’ordenança municipal d’estalvi d’aigua, eina que ofereix als ajuntaments un marc normatiu actualitzat per fer front a la situació de sequera estructural que viu el país. L’objectiu d’aquesta ordenança és reduir el consum d’aigua, fomentar l’eficiència i l’estalvi, i promoure l’ús de recursos hídrics alternatius i la reutilització d’aigua en aquells usos on no sigui imprescindible l’aigua potable. Això inclou la incorporació obligatòria de sistemes d’estalvi en edificis i espais verds, la regulació de les activitats econòmiques amb alt consum d’aigua i la sensibilització ciutadana sobre la importància d’un ús racional de l’aigua.
El nou model d’ordenança actualitza i amplia el document elaborat per la Xarxa l’any 2005 i incorpora regulacions sobre mecanismes d’estalvi en aixetes, dutxes i cisternes, alhora que promou l’ús d’aigua regenerada dins dels límits legals, i estableix criteris tècnics per aprofitar aigües freàtiques no potables, aigües grises, aigües pluvials i aigües sobrants de piscina. També inclou articles específics sobre planejament urbanístic, introduint criteris per reduir el consum d’aigua en la gestió de zones verdes i establint noves limitacions en la instal·lació de piscines. El model incideix en els grans consumidors d’aigua, que per primera vegada hauran de presentar plans de reducció de consum. D’altra banda, facilita eines per implementar les mesures d’estalvi en l’àmbit municipal i se centra en els procediments tècnics, detallant el disseny, autorització, instal·lació, ús i manteniment dels sistemes d’aprofitament de recursos hídrics alternatius.
Actualment, un centenar de municipis catalans ja han aprovat una ordenança d’estalvi d’aigua, en molts casos basada en l’anterior model de la Xarxa. Aquesta iniciativa reforça el compromís dels municipis catalans amb la sostenibilitat i la seguretat hídrica, garantint que els recursos disponibles es gestionin de manera eficient i responsable.
Durant la 25a Assemblea General de la Xarxa també es va presentar i aprovar l’Informe de Gestió i Pla de treball 2025 de la Xarxa i la Declaració de Centelles per l’estalvi i l’ús eficient de l’aigua. La jornada va comptar també amb una taula rodona sobre el suport als municipis en context de sequera, així com una conversa entorn a experiències locals sobre la sequera i estalvi d’aigua amb la participació de representants de diferents ajuntaments.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.