El president de la Federació de Municipis de Catalunya, David Bote, i la presidenta de l’àrea de Feminismes de l’FMC, Núria Ventura, acompanyats per la secretària general de l’entitat, Susanna Mérida, i el secretari general adjunt, Marc Sanglas, es van reunir ahir amb la consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor, per intercanviar impressions i explorar vies de col·laboració institucional i coordinació interadministrativa en matèria de corresponsabilitat, igualtat de gènere i erradicació de la violència masclista






08/04/2025

Els ajuntaments tenen atribuïdes diverses responsabilitats en polítiques d’igualtat de drets entre homes i dones, polítiques de garantia de la llibertat sexuals i de protecció de les dones contra la violència masclistes, al marge de les iniciatives que decideixin emprendre voluntàriament en el terreny educatiu, de la sensibilització, de la promoció, la divulgació o els ajuts públics, entre d'altres.

En la trobada d'ahir els representants de l’FMC van traslladar diversos temes al Govern de la Generalitat, un dels més rellevants és el que fa referència a les negociacions que cal iniciar per al nou Acord marc del Contracte Programa 2026-2029, que ha de permetre l’execució per part dels ens locals de polítiques de promoció de la igualtat i feminismes, en concret sobre com s’articula el desplegament d'aquestes polítiques en tot el territori. També vam instar el Departament a crear una comissió amb les entitats municipalistes (FMC i ACM) per negociar el nou instrument de relació amb el món local per al finançament en matèria de polítiques en els àmbits de la igualtat i la no-discriminació, els drets humans, les polítiques públiques LGBTI+ i les d’erradicació de les violències masclistes. Des de l’FMC creiem que és necessari reforçar les línies de subvenció als ens locals per a la sensibilització i la prevenció, coordinar campanyes conjuntes i crear un pla de prevenció amb objectius i accions adaptades als diferents municipis. Això passaria per ampliar el desplegament territorial de la xarxa de serveis i recursos contra les violències masclistes, ampliar la capacitat del Servei d’Intervenció en Crisis i augmentar els recursos. La consellera ens va exposar que des del departament s’està fent una valoració inicial de l’actual Contracte Programa i que aviat proposaran un espai de col·laboració amb les entitats municipalistes per analitzar les millores que s'hi poden introduir.

Un altre tema molt important des de la realitat local és el de l’acollida d’urgència en situacions de violència masclista. En aquest sentit, cal revisar el model actual, ja que les competències de l’acollida d’urgència són locals, i explorar propostes alternatives per cercar els recursos i el finançament adequat per oferir aquest servei amb els requeriments específics. El departament coincideix en el fet que cal fer una revisió per poder atendre les dones que pateixen violència masclista de forma equitativa en tot el territori català. Pel que fa a les violències emergents, s’hauria d’establir un Protocol d’actuació. En aquest punt, la consellera ens va informar que s’estan avaluant a fons les violències digital, vicària i econòmica per establir consensuadament com abordar-les.

Pel que fa a la corresponsabilitat i la igualtat de gènere, des dels governs locals volem que s’incorpori la coeducació des de la perspectiva de la ciutat educadora i impulsar un pla d’actuació local que reforç la igualtat i afavoreixi el trencament d’estereotips i models de masculinitats i de feminitats. També cal millorar l’ocupació i l’emprenedoria de les dones i consolidar el desplegament de la xarxa SIADs a tot el territori, acompanyant els ens locals en la formació de professionals en polítiques d’igualtat.

En relació amb els drets del col·lectiu LGBTI+ i la igualtat de tracte, des de l’FMC creiem necessari reforçar i desplegar territorialment la Xarxa dels Serveis d’Atenció Integral i actuar coordinadament per prevenir l’LGTBIfòbia, particularment en entorns educatius, ja que és la primera causa d’assetjament escolar. A més també s’haurien d’elaborar campanyes conjuntes per fer front a les diferents manifestacions dels discursos d’odi, racistes i misògins i crear un Protocol conjunt per protegir els equipaments públics davant les estratègies i difusió de propostes que es fonamenten en principis que vulneren drets fonamentals. En aquest sentit, la conselleria va mostrar la seva preocupació sobre l’augment del discursos d’odi i, per això, estan treballant en un Pacte Nacional des de la perspectiva de la defensa dels drets humans.

Finalment, l’FMC va mostrar la seva disposició per col·laborar amb el Departament d'Igualtat i Feminisme, especialment en la creació de protocols i la formació adreçada als ens locals que ens permeti abordar conjuntament i de manera coordinada l’augment de la violència en totes les seves formes.