Acord GOV/252/2023, de 5 de desembre, publicat al DOGC número 9057, d’11 de desembre de 2023

11/12/2023

El Govern ha aprovat el Protocol de protecció d’infants i adolescents davant la violència en l’àmbit esportiu, una eina que recull actuacions per construir un entorn segur en l’àmbit esportiu per aquests col·lectius i garantir els seus drets. El document proposa recursos i accions per la prevenció, la detecció i l’actuació davant aquests casos.

El protocol ha estat elaborat pel Departament de la Presidència, fruit del treball d’Esportcat (mitjançant el Consell Català de l’Esport) i la Fundació Vicki Bernadet, entitat reconeguda en la matèria, amb la col·laboració d’entitats i professionals expertes de l’àmbit esportiu.

Es tracta d’un protocol que recull actuacions en diferents àmbits, com la prevenció i la detecció precoç de possibles situacions de risc. Defineix els circuits de la intervenció i els mecanismes de comunicació i actuació per tal de difondre’ls i posar-los a disposició de les entitats esportives i de les persones que hi treballen o hi estan vinculades, amb l’objectiu de construir un entorn segur en l’àmbit esportiu.

Els objectius generals d’aquest protocol són:

1. Establir les pautes d’actuació per a la prevenció, detecció i actuació en relació a situacions de violència que es puguin donar durant la realització d’activitats físico-esportives, o bé que siguin conegudes en aquest àmbit.

2. Promoure el bon tracte integral als i les infants i adolescents en l’àmbit esportiu.

3. Dotar al personal, entitats o organismes d’uns circuits d’intervenció àgils, i assegurar la comunicació i la notificació que permetin l’actuació amb la diligència deguda en casos de violència envers infants o adolescents, a partir de supòsits d’indicis d’aquests fets, garantint la seva protecció i dignitat, com també de les persones afectades.

4. Incorporar la mirada de la perspectiva de gènere en la prevenció i tractament de les situacions de violència envers infants i adolescents.

En aquest sentit, el document proposa a les entitats esportives una sèrie d’actuacions:

1. Fixar el model relacional entre participants menors d’edat i el personal tècnic.

2. Propiciar conductes sanes i positives.

3. Formar l’equip professional (personal esportiu i de suport).

4. Disposar d’unes guies de prevenció de situacions de risc i de violència a les activitats físico-esportives i el seu entorn.

5. Definir les funcions del Delegat o Delegada de Protecció.

El Protocol de protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu és d’aplicació per a tot el personal, entitats o organismes que treballin o col·laborin en l’àmbit de l’activitat física i de l’esport per a infants i adolescents. Per això, serà accessible a totes les persones que interrelacionen amb nenes, nens o adolescents, que ja estan treballant i col·laborant en les activitats físiques i esportives, i a aquells de nova incorporació, per al seu coneixement.

Així mateix, les entitats i centres podran elaborar el seu propi protocol seguint les directrius d’aquest Protocol marc, o bé adoptar-lo, mitjançant els mecanismes propis de l’entitat i adaptar-lo a les seves necessitats i característiques. Es recomana que les entitats disposin d’un Document d’Acceptació del protocol que elaborin, en què haurà de constar el nom del Delegat o Delegada de Protecció.

El document estableix, en primer lloc, una tipologia de les violències que poden donar-se o detectar-se en un entorn esportiu, i, en segon lloc, aborda com dur a terme accions de sensibilització i prevenció, la detecció i la primera actuació, i pautes per intervenir un cop es coneix un cas de violència patit per una nena, nen o adolescent. El text distingeix diversos canals d’actuació en funció del tipus d’entitat (federació, consell esportiu, club, associació esportiva escolar o secció esportiva d’una entitat no esportiva).

L’elaboració del protocol respon a un context com l’esportiu, on la possibilitat de crear vincles de confiança amb els i les professionals de les activitats esportives augmenta la probabilitat que un/a infant/adolescent verbalitzi situacions de maltractaments, abusos o altres violències a persones que percep com properes i, a la vegada, en situació d’ajudar-lo. Per tant, es considera fonamental que les persones que estan a prop d’aquestes nenes, nens i adolescents sàpiguen com s’ha d’actuar davant la revelació de situacions de violències sexuals o altres formes de violència, i també conèixer el circuit i els recursos als quals poden acudir.

La creació del present Protocol marc respon a l’obligatorietat que marca la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l’adolescència en front a la violència (LOPIVI) i a la voluntat de la Generalitat de Catalunya de treballar des de la garantia de drets cap a la infància i l’adolescència, tenint com a referent la Convenció sobre els Drets dels Infants, les Observacions Generals del Comitè d’aquesta convenció i tota la legislació de protecció davant les violències.