Acord GOV/252/2023, de 5 de desembre, publicat al DOGC número 9057, d’11 de desembre de 2023
11/12/2023
El Govern ha aprovat el Protocol de protecció d’infants i adolescents davant la violència en l’àmbit esportiu, una eina que recull actuacions per construir un entorn segur en l’àmbit esportiu per aquests col·lectius i garantir els seus drets. El document proposa recursos i accions per la prevenció, la detecció i l’actuació davant aquests casos.
El protocol ha estat elaborat pel Departament de la Presidència, fruit del treball d’Esportcat (mitjançant el Consell Català de l’Esport) i la Fundació Vicki Bernadet, entitat reconeguda en la matèria, amb la col·laboració d’entitats i professionals expertes de l’àmbit esportiu.
Es tracta d’un protocol que recull actuacions en diferents àmbits, com la prevenció i la detecció precoç de possibles situacions de risc. Defineix els circuits de la intervenció i els mecanismes de comunicació i actuació per tal de difondre’ls i posar-los a disposició de les entitats esportives i de les persones que hi treballen o hi estan vinculades, amb l’objectiu de construir un entorn segur en l’àmbit esportiu.
Els objectius generals d’aquest protocol són:
1. Establir les pautes d’actuació per a la prevenció, detecció i actuació en relació a situacions de violència que es puguin donar durant la realització d’activitats físico-esportives, o bé que siguin conegudes en aquest àmbit.
2. Promoure el bon tracte integral als i les infants i adolescents en l’àmbit esportiu.
3. Dotar al personal, entitats o organismes d’uns circuits d’intervenció àgils, i assegurar la comunicació i la notificació que permetin l’actuació amb la diligència deguda en casos de violència envers infants o adolescents, a partir de supòsits d’indicis d’aquests fets, garantint la seva protecció i dignitat, com també de les persones afectades.
4. Incorporar la mirada de la perspectiva de gènere en la prevenció i tractament de les situacions de violència envers infants i adolescents.
En aquest sentit, el document proposa a les entitats esportives una sèrie d’actuacions:
1. Fixar el model relacional entre participants menors d’edat i el personal tècnic.
2. Propiciar conductes sanes i positives.
3. Formar l’equip professional (personal esportiu i de suport).
4. Disposar d’unes guies de prevenció de situacions de risc i de violència a les activitats físico-esportives i el seu entorn.
5. Definir les funcions del Delegat o Delegada de Protecció.
El Protocol de protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu és d’aplicació per a tot el personal, entitats o organismes que treballin o col·laborin en l’àmbit de l’activitat física i de l’esport per a infants i adolescents. Per això, serà accessible a totes les persones que interrelacionen amb nenes, nens o adolescents, que ja estan treballant i col·laborant en les activitats físiques i esportives, i a aquells de nova incorporació, per al seu coneixement.
Així mateix, les entitats i centres podran elaborar el seu propi protocol seguint les directrius d’aquest Protocol marc, o bé adoptar-lo, mitjançant els mecanismes propis de l’entitat i adaptar-lo a les seves necessitats i característiques. Es recomana que les entitats disposin d’un Document d’Acceptació del protocol que elaborin, en què haurà de constar el nom del Delegat o Delegada de Protecció.
El document estableix, en primer lloc, una tipologia de les violències que poden donar-se o detectar-se en un entorn esportiu, i, en segon lloc, aborda com dur a terme accions de sensibilització i prevenció, la detecció i la primera actuació, i pautes per intervenir un cop es coneix un cas de violència patit per una nena, nen o adolescent. El text distingeix diversos canals d’actuació en funció del tipus d’entitat (federació, consell esportiu, club, associació esportiva escolar o secció esportiva d’una entitat no esportiva).
L’elaboració del protocol respon a un context com l’esportiu, on la possibilitat de crear vincles de confiança amb els i les professionals de les activitats esportives augmenta la probabilitat que un/a infant/adolescent verbalitzi situacions de maltractaments, abusos o altres violències a persones que percep com properes i, a la vegada, en situació d’ajudar-lo. Per tant, es considera fonamental que les persones que estan a prop d’aquestes nenes, nens i adolescents sàpiguen com s’ha d’actuar davant la revelació de situacions de violències sexuals o altres formes de violència, i també conèixer el circuit i els recursos als quals poden acudir.
La creació del present Protocol marc respon a l’obligatorietat que marca la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l’adolescència en front a la violència (LOPIVI) i a la voluntat de la Generalitat de Catalunya de treballar des de la garantia de drets cap a la infància i l’adolescència, tenint com a referent la Convenció sobre els Drets dels Infants, les Observacions Generals del Comitè d’aquesta convenció i tota la legislació de protecció davant les violències.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.