Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (Ordre TED/1326/2023)

04/01/2024

L'Ordre TED/1326/2023, de 17 de novembre, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, publicades al BOE d'11/12/2023, estableix les bases reguladores i la convocatòria per a la concessió de subvencions del programa 'Repte Rural Digital' per a projectes de capacitació digital en el marc del Component 19 "Pla Nacional de Capacitats Digitals" del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb fons Next Generation UE.  

Els ajuts es destinaran al desenvolupament de programes formatius de capacitació digital en les zones de prioritat demogràfica, orientada fonamentalment a col·lectius que requereixin una perspectiva demogràfica específica: les persones grans, les dones, la infància i joventut i les persones desocupades. Els ajuts seran gestionats per les entitats beneficiàries que seran tant entitats sense ànim de lucre com entitats locals, a través de programes de formació en competències digitals.  

Els programes de formació hauran de tenir una durada mínima de 7,5 hores i hauran d'estar enfocats a l'adquisició de competències digitals bàsiques per part de la ciutadania.  

Les subvencions es concediran en règim de concurrència competitiva.  

Seran entitats beneficiàries: 
- Les entitats sense ànim de lucre que compleixin amb els següents requisits: 
  • Tenir un àmbit territorial d'actuació autonòmic o estatal. 
  • Tenir com a fins institucionals primordials la realització d’activitats alineades amb la realització de programes formatius. 
  • No tenir finalitats de lucre.
  • Estar legalment constituïdes. 
  • Disposar d'experiència en formació en l'àmbit de la capacitació digital. 
- Les diputacions provincials.  

- Les agrupacions sense personalitat jurídica d'entitats sense ànim de lucre que puguin portar a terme els projectes i activitats i es trobin en la situació que motiva la concessió de la subvenció. 

Els programes de formació estan destinats a persones que tinguin el seu domicili a: 
- Municipis amb població igual o inferior a 5.000 habitants 
- Municipis de més de 5.000 habitants sempre que les actuacions es desenvolupin en entitats locals menors, entitats singulars o anàlogues (per exemple, barris rurals). 
- Municipis de més de 20.000 habitants amb nuclis de població dispersos, sempre que les actuacions es desenvolupin en aquests nuclis.   
 
Els objectius del programa de formació hauran de ser: 
- L'adquisició d’habilitats bàsiques de navegació, localització de dades, ús d'informació i verificació de contingut digital. 
- L'aprenentatge de tècniques de comunicació i col·laboració en xarxa, que permetin a la persona interactuar a través de tecnologies digitals i gestionar la seva identitat digital.
- L'adquisició de coneixements bàsics sobre seguretat i privacitat en xarxa. 
- La solució de problemes en l'entorn digital. 

Cada programa formatiu tindrà una durada mínima de 7,5 hores de treball estimat dels participants i constarà de dos tipus d'activitats: 
- Les sessions formatives seran en classes on els grups impartiran les matèries del programa. Les classes podran tenir format presencial o virtual. 
- Amb l'assessorament per part d'un mentor, orientat a respondre a necessitats específiques de cada alumne i a facilitar-li la posada en pràctica dels coneixements i competències adquirides durant el programa formatiu.  
  
Tots els programes d'aquesta convocatòria seran gratuïts.   

L'import total màxim dels ajuts serà de 21.000.000 euros. Del crèdit total, 17.000.000 euros corresponen a aquells projectes impulsats per entitats sense ànim de lucre. Per als beneficiaris que tinguin la condició d'entitat local, la quantia total de la convocatòria serà de 4.000.000 euros.  

Cada beneficiari podrà presentar un únic projecte. L'import total sol·licitat no podrà ser inferior a 200.000 euros ni superior a 750.000 euros.  

Les sol·licituds es portaran a terme dins la seu electrònica del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (aquí). 

El termini de presentació de sol·licituds és a partir del primer dia hàbil després de la publicació de la convocatòria al BOE (publicada l'11 de desembre de 2023) i durant un termini de 60 dies naturals

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 11 de desembre 2023.