Horizon Europe

17/09/2024

El programa Horizon Europe té oberta la convocatòria "Ús energètic eficient, sostenible i inclusiu" (HORIZON-CL5-2024-D4-02-05). 

S'espera que el projecte contribueixi a tots els resultats esperats següents:
- Major compromís de grups representatius d'usuaris finals així com de ciutadans del context urbà impactat.
- Augment de l'acceptabilitat i l'acceptació de solucions sostenibles de renovació profunda en l'entorn construït.
- Reducció de la pobresa energètica i de mobilitat.
- Augment dels plans per a entorns construïts sostenibles, estètics i inclusius amb una adaptació i resiliència climàtica millorades (p. ex. basades en solucions basades en la natura).
- Millorar l'adaptació i la resiliència al canvi climàtic en entorns construïts.

Aquest tema se centra en el desenvolupament de solucions digitals per a una participació més forta dels usuaris finals, la ciutadania i altres agents rellevants en el disseny, la planificació i la gestió de la renovació d'edificis, barris i/o districtes existents.

S'espera que les propostes abordin un o dos dels punts següents:
1. Solucions digitals que faciliten el disseny i la planificació participatius a través de la visualització, l'anàlisi i el compromís amb dades que són directament rellevants per a la construcció d'usuaris i ciutadans de l'àrea urbana circumdant (incloent-hi, per exemple, tecnologies immersives i interactives, Realitat Virtual/Realitat Augmentada, simulacions i modelització d'escenaris).
2. Solucions digitals que permeten analitzar i modelar diferents escenaris d'edificis, barris i/o districtes per renovar en termes d'ús i generació d'energia; salut i benestar dels usuaris; impacte en la xarxa energètica; disposicions de mobilitat activa i elèctrica, i solucions de subministrament sostenibles; impactes ambientals i microclimàtics de cicle de vida, i; impactes socioeconòmics per a la ciutadania, usuaris, propietaris i ocupants de la construcció.

A més, s'espera que les propostes abordin totes les següents:
  • Abordar aspectes de la neutralitat climàtica i la resiliència climàtica, respectant el principi d'eficiència energètica en primer lloc.
  • Cal assegurar que la solució digital complementa, es basa i/o utilitza les eines existents (incloses, si escau, les convencionals, de baixa tecnologia) i els estàndards reconeguts pel mercat.
  • Participar en la ciutadania (buscant cobertura de diferents gèneres i característiques socials), usuaris finals de les eines i altres agents rellevants implicats en el disseny, la planificació i la gestió de projectes de desenvolupament urbà en el procés de desenvolupament de la solució digital.
  • Garantir que la solució digital ofereixi diferents mitjans per a intercanviar informació i realitzar aportacions que s'adaptin a les necessitats específiques dels no experts, inclosos els grups vulnerables, minoritaris i desfavorits, així com les persones amb discapacitat i les persones majors.
  • Demostrar el prototip en almenys tres projectes de desenvolupament urbà real per aplicar, avaluar i perfeccionar la solució digital i informar-ne de la seva estratègia de llançament i/o comercialització del mercat.
  • Garantir que les activitats de difusió del projecte incloguin accions que contribueixin a les activitats de la Comunitat NEB (Nova Bauhaus Europea), i a compartir informació, bones pràctiques i resultats dins del NEB Lab.
  • Contribuir a les activitats dels socis Built4People i a la xarxa de clústers d'innovació Built4People.
El termini de la convocatòria té com a data límit el 4 de febrer de 2025, a les 17:00 hores (hora de Brussel·les).