Cada cop estem més avesats a pensar en clau de canvi climàtic i a incorporar-ho a les nostres tasques (la realitat que estem vivint no ens deixa moltes més opcions). Però ens hem preguntat mai si el canvi climàtic afecta tothom per igual? No només pensant en altres països i territoris amb realitats molt diferents, sinó pensant també en altres ciutats, altres barris o fins i tot en la nostra petita escala de veïns i veïnes

Per analitzar-ho, la Federació de Municipis de Catalunya ha dedicat la sessió d’avui del Seminari Tècnic Local abordant el repte de l’emergència climàtica, però aquesta vegada incorporant el concepte de justícia climàtica

20/09/2024

La primera ponència d’avui ens ha parlat de les temperatures altes i la falta d’aigua: què hem de fer per adaptar-nos i perquè no vagi a més?, i ha anat a càrrec de Tomàs Molina Bosch, professor de la Universitat de Barcelona i cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya. En la seva ponència, ha constatat que en el tema del canvi climàtic estem entrant en una nova etapa en la que el conjunt de la societat pren consciència de l’existència d’un problema, tot i que la mitigació del canvi climàtic no té una solució evident. Sigui com sigui, els dos reptes simultanis que han d’assumir les administracions són el de l’adaptació ràpida a aquests canvis en el temps i en el clima i la necessitat de fer-ho simultàniament reduint les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Per parlar de la mesura de la vulnerabilitat a la calor i les primeres línies d’acció a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, hem comptat amb Ana Romero Càlix, cap del Servei d’Emergència Climàtica i Educació Ambiental de l’Àrea d’Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana de l’ÀMB, i Elena Domene Gómez, cap de l'Àrea de Sostenibilitat de l'Institut Metròpoli, que ens han explicat que és necessari revisar l’estratègia de refugis climàtics si ha d’esdevenir una xarxa de servei per a diferents perfils. A més també han afirmat que la gestió de recursos hídrics durant les sequeres no pot menystenir els aspectes relacionats amb el verd urbà i la salut ambiental i que les mesures adaptatives requereixen pressupost d’inversió, però sobretot de manteniment. Finalment, han exposat que les solucions aïllades funcionen puntualment, calen solucions integrals i aliances entre actors: estratègia bioclimàtica de ciutat (adaptació transformativa), concloent que les intervencions aparentment "micro” són "macro”valuoses.

La darrera ponència, a càrrec d’Isabelle Anguelovski, professora ICREA a l’ICTA-UAB i BCNUEJ Lab, ha analitzat com respondre a l’emergència climàtica urbana des de la justícia ambiental i climàtica.