Decret 392/2024, de 15 d'octubre, publicat al DOGC núm. 9269, de 16 d’octubre de 2024

18/10/2024

El Decret introdueix diverses modificacions en l'estructura del Departament d'Empresa i Treball. A continuació es detallen els canvis més rellevants:

  • Creació de la Secretaria d’Economia Verda i Digitalització: Aquesta nova secretaria assumeix la responsabilitat de promoure la transició cap a una economia més sostenible i digital. Coordinarà les polítiques relacionades amb la digitalització de les empreses, l’impuls de la innovació tecnològica i la implementació de mesures per afavorir la sostenibilitat mediambiental en l'activitat econòmica.
  • Reforç de la Inspecció de Treball: S'amplien les competències de l'àrea d'inspecció laboral per tal de garantir una millor supervisió del compliment de la normativa en matèria de drets laborals, seguretat social i condicions de treball. També s'incrementen els recursos destinats a la vigilància de la seguretat i salut laboral.
  • Reestructuració de la Direcció General de Formació Professional i Ocupació: Aquesta direcció es reorganitza per donar un major pes a la formació professional contínua, amb l'objectiu de millorar les competències dels treballadors i facilitar la seva adaptació als canvis del mercat laboral. També es reforcen els programes destinats a col·lectius amb més dificultats d'inserció laboral.
  • Creació de la Direcció General de Foment de l'Emprenedoria i Suport a la PIME: Aquesta nova unitat es crea amb la finalitat de fomentar l'emprenedoria i donar suport específic a les petites i mitjanes empreses (PIME). Inclou la implementació de programes de formació per a emprenedors i línies d'ajudes destinades a incentivar la creació de noves empreses i acompanyar-les en les primeres etapes.
  • Reorganització de la Secretaria d'Empresa i Competitivitat: Aquesta secretaria incorpora noves funcions centrades en el desenvolupament industrial, la internacionalització de les empreses catalanes i l'atracció d'inversions estrangeres. També s'encarregarà de gestionar els programes de suport a la innovació empresarial i les polítiques per augmentar la competitivitat del teixit productiu català.
  • Creació d'una Comissió Interdepartamental de Coordinació en Matèria Laboral: Es constitueix aquesta comissió per millorar la coordinació entre diferents àrees del departament i altres administracions públiques en l'àmbit laboral. La seva funció principal és assegurar l'eficàcia i coherència de les polítiques laborals implementades a Catalunya.