Decret 392/2024, de 15 d'octubre, publicat al DOGC núm. 9270, de 17 d’octubre de 2024

18/10/2024

El Decret reorganitza el Departament d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya per adaptar-lo a les noves necessitats de gestió econòmica i financera de la comunitat autònoma. Els principals canvis introduïts són els següents:

  • Creació de la Secretaria General d'Economia Sostenible i Finances Verdes, amb l'objectiu d'integrar les polítiques de sostenibilitat en l'àmbit financer i promoure la transició cap a una economia verda. Aquesta nova secretaria coordinarà iniciatives de finançament sostenible i projectes destinats a impulsar la transició ecològica.
  • Reforç de la Direcció General de Pressupostos, que assumeix un paper central en la planificació i gestió del pressupost públic, amb una atenció especial a l'optimització de la despesa i a l'eficàcia en l'execució pressupostària. Es dota de més competències per millorar el seguiment de l’execució del pressupost i garantir la transparència en la gestió pública.
  • Creació de la Direcció General de Fiscalitat Digital i Nous Models Financers, encarregada de dissenyar i implementar polítiques per abordar els reptes de la fiscalitat en l'economia digital, així com d'explorar nous models financers relacionats amb les noves tecnologies, incloent-hi criptomonedes i blockchain.
  • Reestructuració de la Direcció General de Tributs, que amplia les seves funcions per incorporar mecanismes més eficients de recaptació d'impostos i lluita contra el frau fiscal. També es modernitzen els processos de gestió tributària mitjançant la digitalització dels serveis.
  • Potenciació de la Direcció General de Fons Europeus i Projectes Estratègics, que té la missió de gestionar de manera més efectiva els fons provinents de la Unió Europea i impulsar projectes estratègics de gran impacte per a l'economia catalana. Es reforcen els recursos destinats a la captació i gestió d’aquests fons, clau per al desenvolupament econòmic.
  • Creació d’una Unitat de Coordinació en Matèria d'Infraestructures Financeres, amb la funció de coordinar la gestió de grans infraestructures financeres que depenen de la Generalitat, amb l’objectiu de garantir-ne l'eficàcia operativa i la sostenibilitat.