Els nostres pobles i ciutats són espais de convivència, on preval el civisme i el respecte entre els veïns i veïnes. Aquesta és una màxima a la qual aspirem tots els governs locals i que és imprescindible per garantir el desenvolupament integral i lliure de les personesEn aquest sentit, la Federació de Municipis de Catalunya ha elaborat una moció en la que s’insta a reforçar totes aquelles polítiques que resolguin problemes d’inseguretat, incivisme i delinqüència per poder tenir uns pobles i ciutats segurs i cohesionats
08/11/2024
Certament, entendre la seguretat com una política social significa anar més enllà de veure-la simplement com una qüestió de control, protecció o sanció, i concebre-la com una eina que busca el benestar col·lectiu i la cohesió social. Aquesta perspectiva reconeix que la seguretat no depèn solament d’estratègies policials o de vigilància, sinó també de polítiques que afavoreixen el respecte, la inclusió, l'equitat, l'educació, la salut i l'accés als serveis bàsics.
En aquest sentit, per lluitar contra la inseguretat és clau prevenir-ne les causes estructurals, com la pobresa, l’exclusió social, la falta d’oportunitats laborals o les dificultats d’accés a l’educació i l’habitatge, que són sovint les seves causes profundes. Aquest treball, en el qual esmercem esforços diaris des dels governs locals amb programes d’educació en valors i convivència en les escoles, amb plans de desenvolupament comunitari o en polítiques de rehabilitació i reinserció social, entre altres, s’han de desenvolupar de forma paral·lela a un efectiu funcionament dels cossos de seguretat i de la justícia.
Per garantir la seguretat pública, restablir la confiança en la ciutadania i millorar la percepció de seguretat, és necessària una resposta múltiple i efectiva de totes les administracions. I, per tal d’incidir i millorar la seguretat i la percepció de la ciutadania, en la moció , que adjuntem íntegrament a la part inferior, destaquem sis àmbits d’actuació: reconèixer l’autoritat de tots els cossos de seguretat, reforçar la coordinació i cooperació dels diferents cossos policials que operen a Catalunya, concertar una estratègia de proximitat policial respectant l’autonomia de les policies locals, però atenen les singularitats i demandes del territori, consolidar la prevenció i la transversalitat de les polítiques de seguretat com a definitòries del model policial de Catalunya, reformular i reforçar els instruments legals per poder pal·liar nous fenòmens delictius i les seves conseqüències i reforçar exponencialment amb mitjans econòmics i humans els jutjats de Catalunya per superar el col·lapse judicial actual.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.