09/09/2015

En el DOGC, núm. 6927, del passat 4 d'agost de 2015, es va publicar la Llei 19/2015, del 29 de juliol, d'incorporació de la propietat temporal i de la propietat compartida al llibre cinquè del Codi civil de Catalunya.

D'acord amb el Preàmbul de la Llei, aquesta norma delimita l'estatut jurídic propi de dues formes de propietat, la propietat temporal i la propietat compartida, i les dota d'un contingut mínim i, alhora, específic que permet diferenciar-les clarament dels drets reals en cosa aliena i dels drets de caràcter personal, amb l'objectiu tant de facilitar l'accés a la propietat com de conferir la màxima estabilitat a la situació jurídica real de l'adquirent.

La propietat temporal atorga al seu titular el domini d'un bé durant un termini cert i determinat, vençut el qual el domini esdevé del titular successiu. D'altra banda, la propietat compartida confereix a un dels dos titulars, que rep el nom de propietat material, una quota inicial del domini, i la possessió, l'ús i gaudi exclusiu del bé, i el dret d'adquirir, de manera gradual, la quota restant de l'altre titular, que rep el nom de propietat formal. Aquesta situació jurídica comporta, en qualsevol cas, l'exclusió de l'acció de divisió.

Aquest text legal s'incorpora al Codi civil mitjançant la introducció d'un capítol, el VII ("Propietat temporal"), al títol IV ("Del dret de propietat") del llibre cinquè del Codi civil, aprovat per la Llei 5/2006, i d'un altre capítol, el VI ("Propietat compartida"), al títol V ("De les situacions de comunitat") del mateix llibre cinquè.

Destacar també la disposició addicional primera sobre la col·laboració de les administracions públiques:

1. Les administracions públiques han de dur a terme les accions necessàries amb les entitats financeres i els promotors, tant públics com privats, per a agilitar i facilitar l'accés a l'habitatge dels ciutadans que ho desitgin per mitjà de la implantació de la propietat temporal i la propietat compartida.

2. Les administracions públiques han de negociar amb les entitats de crèdit perquè els habitatges en procés d'execució hipotecària es transformin en propietat temporal o compartida tenint en compte les quantitats amortitzades per l'adquirent.

 I referent a les mesures fiscals i normatives que recull la disposició addicional segona, l'Administració de la Generalitat ha de negociar amb les administracions locals per tal de:

a) Bonificar l'impost de béns immobles dels habitatges en propietat temporal o propietat compartida.

b) Reduir o bonificar l'impost de construccions i obres i les taxes de les obres de rehabilitació i adequació d'habitatges en propietat temporal o propietat compartida.

c) Reduir o bonificar els tributs pendents de pagament que tinguin els propietaris deutors que ofereixin l'habitatge per a incloure'l en el mercat de la propietat temporal o la propietat compartida.

Aquesta llei va entrar en vigor al cap de vint dies d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.