El programa Els Matins va comptar també amb la participació del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i de David Saldoni, alcalde de Sallent, en representació de l’ACM, que han debatut, juntament amb Lluïsa Melgares, sobre la qüestió de si calen 200.000 habitatges socials per donar resposta als ciutadans en situació de vulnerabilitat






17/11/2015

Les intervencions de tots tres es van centrar en alguns aspectes que recull "l’Informe sobre l’accés a l’habitatge social” que ahir mateix va presentar el Síndic de Greuges en seu Parlamentària, on es demanava donar compliment a la recentment llei aprovada el passat mes de juliol, per resoldre la situació d’emergència residencial, l’accés a un habitatge de manera immediata, sobretot en els casos on estiguin afectats un infant, l’existència d’un parc públic d’habitatge social...

Moltes de les qüestions plantejades en l’Informe presentat ja s’han vingut detectant i buscant fórmules per resoldre des dels propis municipis. Com a exemple, a Terrassa, al 2011 ja es va començar amb actuacions, com saber quins eren els pisos buits que es trobaven al municipi, i quina demanda hi havia per part de les famílies, per poder emprendre actuacions i buscar sortida a les situacions vulnerables de moltes famílies, i que es continua treballant en aquesta línia, posant a l’abast recursos des dels propis ajuntaments.

Els ajuntaments són la portada d’entrada de les demandes de molts ciutadans, i en aquells pobles i/o bé ciutats més petites, on no hi ha les taules d’emergència social per adjudicar habitatges a les famílies que ho necessiten, es deriven aquestes famílies a les taules d’emergència de la Generalitat, i/o bé, es busquen des dels serveis municipals una sortida a les situacions de vulnerabilitat. La representant de l’FMC, Lluïsa Melgares, ho ha explicitat molt bé en una frase, "no tenim la competència total, però si la responsabilitat”.

Com ha recordat la regidora de Terrassa, Lluïsa Melgares, tenim un marc normatiu que s’ha d’aprofitar, des de la Llei d’habitatge de 2007, a la recentment aprovada Llei de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge social i la pobresa energètica. Recordem que Terrassa té actualment reconegudes 6 sentències contra entitats bancàries per tenir pisos buits durant més de dos anys, com contempla la Llei.

Entre d’altres reflexions que la regidora de Terrassa ha volgut expressar, hi ha el fet que s’ha de clarificar l’habitatge, perquè a l’habitatge se li ha de donar un sentit social, i ha aprofitat per agrair al Síndic de Greuges, l’elaboració de l’Informe sobre l’accés a l’habitatge social, ressaltant l’apartat de suggeriments que al final de l’informe es destaquen.