Informació elaborada per Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB i alcalde de Sant Joan Despí






15/12/2015

El conjunt d’administracions que composen l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) han acordat que per a l’any 2016 les tarifes del transport públic no creixeran, amb l’objectiu de contribuir a l’accés de tothom a la mobilitat col·lectiva, i també d’augmentar el nombre de viatgers en detriment del vehicle privat, de forma que es pugui limitar les emissions contaminants a les ciutats i pobles metropolitans. Així mateix, s’ha decidit incrementar els beneficiaris del títol gratuït T12, que a partir de l’any que ve serà vàlid per als joves de fins a 15 anys.

Perquè aquestes mesures tarifàries es duguin a terme ha estat necessari que les administracions augmentin les seves aportacions al transport metropolità en 17,2 milions d’euros cada any a partir d’ara. En concret, la Generalitat de Catalunya aportarà 3,4 milions; l’Ajuntament de Barcelona 1,7 milions, i l’Àrea Metropolitana de Barcelona uns altres 1,6 milions. La resta provindrà del fons de reserva acumulat pel sistema, que és de 10,5 milions d’euros.

En total, l’any que ve les administracions aportaran al sistema de transport públic fins a 43,3 milions d’euros per mesures relacionades amb millores tarifàries i tarifació social: la Generalitat de Catalunya aportarà 10,9 milions; l’Ajuntament de Barcelona 10,6 milions, i l’Àrea Metropolitana de Barcelona 21,8 milions d’euros. Aquestes accions estan destinades a fomentar la mobilitat sostenible i a garantir el dret de tots els ciutadans a la mobilitat. En definitiva, a la lluita contra l’exclusió social i contra la contaminació atmosfèrica, que són dos dels grans reptes del futur immediat.