Aquest manifest ha estat signat en un acte que va tenir lloc el dilluns 25 de juliol al Departament de Territori i Sostenibilitat, i amb la participació de Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac i representant de la Federació de Municipis de Catalunya; Rosa M. Perelló, vicepresidenta de l'ACM i alcaldessa de Tàrrega; Janet Sanz, tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona; i el conseller Josep Rull que ha explicat les accions conjuntes amb les entitats municipalistes per reclamar la millora de la xarxa de Rodalies






25/07/2016

El conseller Josep Rull, en aquest acte, va anunciar que interposarà un recurs contenciós-administratiu davant l'Audiència Nacional a l'octubre contra Adif perquè efectuï les inversions compromeses en la xarxa ferroviària catalana, atès que la situació actual és "inacceptable".

Al Manifest signat s'insta la Generalitat que no s'accepti cap canvi en els horaris de Rodalies de Catalunya que empitjorin els temps de viatge si no es disposa del subministrament per part d'ADIF de la informació detallada dels motius del canvi efectuat i de les mesures concretes i calendaritzades en un breu període de temps, de reversió de la situació per recuperar els temps de viatge que afecten negativament els usuaris dels serveis de Rodalies de Catalunya.

També s'insta el Govern de l'Estat a la realització amb caràcter urgent de les inversions per desactivar les limitacions temporals de velocitat existent en els serveis de Rodalies de Catalunya per garantir un servei digne als usuaris de Catalunya.

Al mateix temps, s'insta el Govern de l'Estat l'execució de les inversions previstes en els diferents acords subscrits en el Pla de Rodalia de Barcelona i en l'acord dels 306 milions d'euros així com l'execució de la resta d'actuacions demanades en els diferents fòrums de coordinació i seguiment d'actuacions estatals a Catalunya entre la Generalitat i l'Estat.

S'insta també el Govern de l'Estat a complir amb tots els compromisos derivats del traspàs de competències a la Generalitat de Catalunya sobre els serveis de Rodalies de Catalunya, i específicament a transferir anualment a la Generalitat de Catalunya els recursos establerts als acords de traspàs, necessaris per finançar l'explotació dels serveis, a impulsar la formalització del contracte de gestió del servei amb l'empresa operadora Renfe i a formalitzar el conveni per a la participació de la Generalitat de Catalunya en la gestió de les estacions ferroviàries.

Finalment s'insta el Govern de l'Estat al traspàs de la infraestructura (vies i estacions) per completar el traspàs de Rodalies de Catalunya, mitjançant la segregació de la xarxa ferroviària d'interès general per tal que la Generalitat pugui assumir la totalitat de competències sobre el conjunt del sistema ferroviari de Catalunya.

Laura Campos, en la seva intervenció va afirmar que les polítiques d’inversions de l’Estat espanyol han anat en detriment de la xarxa pública de Rodalies, que la fa servir el 95 per cent de la ciutadania. Hores d’ara hi ha una manca de fiabilitat en la xarxa, avaries que provoquen que cada dia es perdin milers d’usuaris del transport públic a favor del vehicle privat, cosa que representa, a més, un increment en la contaminació: "La xarxa de Rodalies obsoleta és un impediment al desenvolupament econòmic de Catalunya”.

"Per tant -va afegir- ha arribat el moment del transport que fa servir el 95% de la ciutadania. El món local fa mesos que ha impulsat la lluita per aconseguir-ne millores, com la iniciativa ‘Ara Rodalies’ (Montcada, l’Hospitalet, Sant Feliu). Ens alegrem d’aquest front comú amb la Generalitat, l’ACM i l’Ajuntament de BCN”.

I va acabar dient que la Federació de Municipis de Catalunya dóna total suport als municipis, que mereixen una xarxa pública de qualitat i de primer ordre.

En l'acte també eren presents l'alcaldessa accidental i diversos regidors de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.