Les jornades EFUF sobre boscos urbans van celebrar el seu 20è aniversari a Barcelona i van analitzar l'estat de la infraestructura verda a Europa. Més de 150 ponents provinents de 19 països van compartir experiències d'èxit i visions de futur en els tres dies que va durar el congrés






06/06/2017

El Fòrum Europeu sobre Boscos Urbans (EFUF) va celebra r aquest any el 20è aniversari a la metròpolis de Barcelona. Es tracta va d'un congrés obert a investigadors i professionals de l'àmbit internacional interessats a reflexionar sobre les vores del bosc urbà com uns espais d'oportunitat per connectar i vertebrar el territori. Aquesta edició ha estat promoguda per l'AMB i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

Entre el 30 de maig i el 2 de juny, la cita va aplegar més de 150 experts, entre els quals hi havia arquitectes, urbanistes, ambientòlegs i professionals provinents de 19 països d'arreu del món.

Les ciutats han iniciat, al segle XXI, un canvi de mentalitat, i han abandonat la idea de ciutat central i perifèria per passar a concebre la metròpolis com un mosaic territorial d'espais, corredors i fluxos. En aquest nou sistema, la infraestructura verda ha agafat el paper d'estructurar el territori que resta protagonisme de les grans infraestructures del transport. Així mateix, els denominats "espais de vora" han deixat de ser línies administratives per convertir-se en espais estratègics per a l'ecologia, el lleure i la producció.

Al llarg de les nombroses ponències del congrés, es van abordar temes com la connectivitat ecològica, la compatibilitat dels serveis ecosistèmics, la biodiversitat i les pertorbacions, i també temes com el vessant social de la gestió forestal o la planificació de les vores amb relació a la nova cultura del lleure.

Al web de l'EFUF 2017 es poden descarregar diversos recursos, com el resum de totes les conferències de les jornades, així com explorar l'Atles EFUF, un recurs que situa sobre un mapa d'abast mundial una multitud de projectes en curs relacionats amb les temàtiques del congrés.