L’objectiu del protocol és optimitzar i millorar l’atenció dels infants i adolescents víctimes de qualsevol maltractament, mitjançant una intervenció coordinada i eficaç dels departaments de la Generalitat i en la mesura del possible de la resta d’administracions abordant tant la detecció com l’atenció i la recuperació
20/07/2017
El protocol esdevé l’instrument bàsic per garantir uns estàndards mínims en l’atenció als infants i adolescents víctimes de maltractament amb independència del seu sexe, nacionalitat, discapacitat, condició social i ubicació territorial. D’altra banda, els departaments directament implicats en aquesta coordinació són els competents en els àmbits social, de salut, educatiu, de lleure, de participació i esport, policial i judicial, d’execució penal i de polítiques de dones.
El document recull els textos normatius bàsics en la matèria a nivell tant de legislació internacional, europea, estatal i catalana que regulen els principis generals dels drets dels infants i adolescents amb indicació de les seves necessitats bàsiques i que s’ha d’aconseguir que estiguin cobertes i defineix el maltractament i les seves diferents formes, oferint criteris comuns compartits per valorar la gravetat de la situació i la urgència del cas.
El protocol també fixa el conjunt de procediments que s’han de seguir per part dels departaments implicats en els diferents eixos d’intervenció que són la detecció, l’atenció i la recuperació així com garantir la coordinació en les diferents fases d’intervenció: detecció, comunicació, avaluació, intervenció i tractament i seguiment.
Com a novetat, el nou protocol inclou la figura del delegat/ada de protecció contra el maltractament a infants i adolescents en els serveis on es desenvolupin activitats organitzades amb infants i adolescents, a excepció dels centres educatius, on aquesta figura ja està desenvolupada pel director/a de cada escola o institut. Haurà de ser una persona amb formació específica sobre els maltractaments i tindrà com a funció ser el professional referent del servei o centre amb qui s’ha de contactar davant de qualsevol indici de maltractament, assessorar la direcció i professionals del servei o centre sobre com intervenir i com informar i fer un seguiment dels casos detectats.
Finalment, el protocol també estableix la necessitat de crear una unitat integrada d’atenció als infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals que incorpori, com a mínim, professionals dels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies; Justícia, Interior; Salut, i Ensenyament.
El nou text complementa el protocol d’actuació entre els departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i d’Ensenyament, de prevenció, detecció, notificació, derivació i coordinació de les situacions de maltractament infantil i adolescent en l’àmbit educatiu aprovat pel Govern el juny de 2016 i ha estat impulsat per la Comissió Interdepartamental per a l’Impuls de la Protecció Efectiva davant els Maltractament a Infants i Adolescents creada el mes de maig de 2016.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.