Diversos municipis metropolitans ja apliquen aquests nous models de recollida de residus. Els ajuts de l'AMB als ajuntaments, d'un total de 4 milions d'euros, han facilitat el disseny d'una vintena de projectes de canvi de sistema. Gràcies a l'aplicació dels nous models, el 2018 mostrarà un repunt en els índexs de recollida






07/06/2018

El passat 4 de juny va tenir lloc la presentació dels canvis en el model de recollida selectiva de residus que l'AMB, amb diversos municipis metropolitans, està portant a terme.

La presentació va anar a càrrec d'Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l'AMB, i va comptar amb la presència de diferents representants de municipis metropolitans: Joan Borràs, 1r tinent d'alcalde del Papiol; Lluis Montfort, 4rt tinent d'alcalde de Sant Just Desvern; Candela López, 1ra tinenta d'alcalde de Castelldefels; Xavier Doñate, regidor de Medi Ambient de Tiana; Joan Puigdengolas, 2n tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient de Sant Boi de Llobregat; Rosa M. Fernández, 2a tinenta d'alcalde de Gavà; i Ferran Puig, alcalde de Torrelles de Llobregat.

La introducció del nou model està començant a demostrar que és possible assolir l'objectiu del 60% de recollida al global de l'àrea metropolitana l'any 2025. De fet, ja hi ha 6 municipis que compleixen els objectius europeus de 2020 de reciclatge, del 50%.

Per tal d'assolir aquestes fites, l'AMB ha estat aprenent d'altres ciutats i metròpolis que apliquen amb èxit estratègies que els han portat a xifres de fins al 90% de recollida selectiva.

Per assolir els objectius de recollida, l'AMB ha posat a la disposició dels ajuntaments una línia de subvencions, amb un total 4 milions d'euros, que ha resultat en una vintena de projectes de millora de la recollida selectiva. Tot i això, la metròpolis de Barcelona és un territori molt divers, i cada municipi necessita una estratègia diferent.

El canvi de model s'està estenent a molts municipis. El futur de la recollida selectiva està naixent en municipis com els que avui presenten els seus projectes: recollida de residus domèstics mitjançant contenidors intel·ligents, recollida porta a porta i recollides comercials mitjançant tecnologies d'identificació dels usuaris.