L'assoliment dels objectius comunitaris en matèria energètica passen necessàriament per l'aposta decidida per les energies renovables. Això exigirà la descentralització de la producció d'energia, i una redistribució dels rols de consumidor i productor. Les comunitats locals d'energia (solucions col·laboratives entre veïns, petites empreses, governs locals o a nivell de llars individuals), bé sigui en forma de partenariats, cooperatives, associacions, petites empreses o organismes públics, constitueixen un valuós instrument per impulsar aquesta transició energètica






26/11/2018

L'anàlisi de l'experiència d'alguns països europeus que han fet avenços en aquest terreny (Dinamarca, Alemanya, Irlanda, etc.) permet identificar:

1. Algunes claus de l'èxit: un compromís polític clar i estable (per part de tots els nivells de govern), un marc legal que facilti els mercats locals d'energia, l'oferta d'instruments de finançament, i l'aprofitament de les sinèrgies entre els governs locals i regionals.

2. Un seguit de recomanacions per a cadascun dels nivells de govern. En el cas dels governs locals destaca l'adopció de mesures per incentivar la creació de comunitats locals d'energia (serveis d'assessorament, suport financer, etc.), i l'exploració d'oportunitats de col·laboració de l'ajuntament com a partner en iniciatives d'aquest tipus.