L’objecte d'aquesta ordre (Ordre TMA/378/2020, de 30 d'abril, publicada al BOE número 121, d’1 de maig) és la definició dels criteris i requisits per accedir a les ajudes transitòries de finançament en la modalitat de préstecs avalats i subvencionats per l'Estat. Aquests préstecs seran concedits per entitats de crèdit, comptaran amb total cobertura mitjançant aval de l'Estat i no reportaran cap mena de despeses i interessos per al sol·licitant. Els préstecs es podran concedir a arrendataris d'habitatges habituals localitzats en tot el territori espanyol

01/05/2020

Règim jurídic: art. 2

• Els préstecs avalats i subvencionats per l'Estat es regiran per l’art. 9 de l’RDLL 11/2020 així per aquesta ordre. Supletòriament, s'aplicaran l’L 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el seu reglament; l’LGP i l’LPACAAPP.

Condicions: art. 3

• Els préstecs avalats i subvencionats per l'Estat hauran de complir aquestes condicions:

1. Podran atorgar-se per les entitats de crèdit adherides a la LÍNIA D'AVALS ARRENDAMENT DE LA COVID-19 (d'ara endavant, entitats de crèdit).

2. S'atorgaran, per concessió directa i per una sola vegada, als arrendataris d'habitatge habitual que compleixin tots i cadascun dels requisits establerts en aquesta Ordre.

3. Des de la seva formalització, comptaran amb la total cobertura de l'aval de l'Estat (Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana) i amb una subvenció per totes les despeses i interessos del préstec amb càrrec al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA).

4. Seran finalistes i hauran de dedicar-se exclusivament al pagament de la renda de l'arrendament de l'habitatge habitual.

5. Seran compatibles amb qualsevol de les ajudes al lloguer regulades en el Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021 i, específicament, amb les del programa d'ajudes per a contribuir a minimitzar l'impacte econòmic i social de la COVID-19 en els lloguers d'habitatge habitual; sense perjudici que aquestes últimes hagin de destinar-se, en el seu cas, a l'amortització del préstec.

6. Seran gestionats amb la col·laboració de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) que, a tal fi, subscriurà un conveni amb el MITMA, al qual s'adheriran les Entitats de crèdit que vagin a concedir els préstecs.

Beneficiaris: art. 4

• Els préstecs avalats i subvencionats per l'Estat podran atorgar-se als arrendataris d'habitatge habitual, residents a Espanya, amb contracte en vigor subscrit a l'empara de la LAU, que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica a conseqüència de l'emergència sanitària sempre que reuneixin de manera conjunta els següents requisits:

a) Que l'arrendatari o algun dels membres de la unitat familiar es trobi afectat per una circumstància que impliqui una reducció d'ingressos, per passar a estar en situació de desocupació, per estar afectat per un ERTE, per haver reduït la seva jornada per motiu de cures, per cessament d'activitat dels treballadors per compte propi o per altres circumstàncies sobrevingudes vinculades a l'activitat laboral o empresarial que impliquin aquesta reducció d'ingressos com a conseqüència de l'expansió de la COVID-19.

b) Que el conjunt dels ingressos dels membres de la unitat familiar, en el mes anterior a la sol·licitud de l'ajuda, no aconsegueixi el límit de cinc vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples mensual.

c) Que la renda arrendatícia més les despeses i subministraments bàsics resulti superior o igual al 35 per cent dels ingressos nets que percebi el conjunt dels membres de la unitat familiar. A aquest efecte, s'entendrà per «despeses i subministraments bàsics» l'import del cost dels subministraments d'electricitat, gas, gasoil per a calefacció, aigua corrent, dels serveis de telecomunicació fixa i mòbil, i les possibles contribucions a la comunitat de propietaris, tots ells de l'habitatge habitual que correspongui satisfer a l'arrendatari, referits al període d'un mes.

• Per obtenir aquests préstecs no serà exigible trobar-se al corrent en el compliment de les obligacions tributàries o amb la Seguretat Social ni del pagament d'obligacions per reintegrament d'altres subvencions.

• S'entendrà per unitat familiar la composta per la persona que deu l'arrendament, el seu cònjuge no separat legalment o parella de fet inscrita i els fills, amb independència de la seva edat, que resideixin en l'habitatge, incloent els vinculats per una relació de tutela, guarda o acolliment familiar i el seu cònjuge no separat legalment o parella de fet inscrita, que resideixin en l'habitatge.

• En cas de ser diversos els titulars d'un mateix contracte de lloguer, serà obligatori que tots ells formalitzin com a prestataris un sol contracte de préstec, del qual respondran tots de manera solidària.

• S'entendrà que no concorren els supòsits de vulnerabilitat econòmica a conseqüència de l'emergència sanitària ocasionada per la COVID-19, a l'efecte d'obtenir ajudes en relació amb la renda arrendatícia de l'habitatge habitual, quan la persona arrendatària o qualsevol de les persones que componen la unitat familiar que habita aquella sigui propietària o usufructuària d'algun habitatge a Espanya. Es considerarà que no concorren aquestes circumstàncies en algun d'aquests casos:

a) Quan el dret recaigui únicament sobre una part alíquota de la mateixa i s'hagi obtingut per herència o mitjançant transmissió mortis causa sense testament

b) Per als qui, sent titulars d'un habitatge, acreditin la no disponibilitat de la mateixa per causa de separació o divorci, per qualsevol altra causa aliena a la seva voluntat o quan l'habitatge resulti inaccessible per raó de discapacitat del seu titular o d'alguna de les persones que conformen la unitat de convivència.

Presentació de sol·licituds i formalització dels préstecs: art. 8

• Els préstecs avalats i subvencionats per l'Estat hauran de ser sol·licitats per l'arrendatari davant l'Entitat de crèdit, amb el model de sol·licitud que figura en l'annex I de l’ordre, abans del 30 de setembre de 2020 i hauran de formalitzar-se abans del 31 d'octubre de 2020.

• Els arrendataris hauran d'acreditar davant l'Entitat de crèdit que compleixen els requisits establerts. La presentació de la sol·licitud implicarà el consentiment de l'interessat per al tractament de dades per l'ICO i el MITMA, a l'efecte de les disposicions vigents en matèria de protecció de dades, així com l'autorització a l'ICO i al MITMA per poder consultar les dades fiscals i laborals dels arrendataris i per a la seva cessió per part d'aquest últim a la Conselleria o organisme competent en matèria d'habitatge de la comunitat autònoma o ciutats de Ceuta i Melilla, segons la localització de l'habitatge arrendat, amb l'únic objecte que aquestes puguin utilitzar aquesta informació per analitzar la situació de vulnerabilitat de l'arrendatari per a l'aplicació de possibles ajudes presents o futures.

• L'entitat de crèdit només concedirà els préstecs als arrendataris que acreditin complir els requisits establerts en l’art. 4 de l’ordre i aportin la totalitat de la documentació requerida en els termes previstos en l’art. 5 de la mateixa.

• Les despeses i interessos del préstec no podran superar l'import resultant d'aplicar el tipus 1,5% TAE al préstec. En aquestes despeses s'entendran compresos tots els que es reportin des de la sol·licitud del préstec fins a la seva cancel·lació.

• En el moment de formalitzar el préstec, l'Entitat de crèdit haurà d'emplenar el formulari previst en l'annex II de l’ordre i remetre'l a l'ICO verificant, amb caràcter previ a la formalització del préstec avalat i subvencionat pel MITMA, el compliment dels requisits dels arrendataris per obtenir les ajudes.

• En ocasió de l'atorgament del préstec, l'entitat de crèdit no podrà exigir a l'interessat la contractació de cap producte o servei addicional.

Pagament de les ajudes a l'arrendador: art. 9

• L'entitat de crèdit abonarà l'import del préstec, corresponent a les sis mensualitats, directament a la persona o entitat arrendadora de l'habitatge, prèvia comunicació, per a la seva presa de raó, al titular del préstec.

• L'abonament es realitzarà amb periodicitat mensual, tret que s'acordi una periodicitat diferent, i, si escau, amb un pagament inicial que comprengui les mensualitats reportades i no pagades des de l'1 d'abril de 2020 fins a la signatura del contracte de préstec. L'entitat de crèdit haurà de conservar el justificant de cadascun dels pagaments que realitzi.

Aquesta ordre entrarà en vigor el dia 1 de maig de 2020.