El Ministeri de Cultura i Esports i la FEMP van organitzar, en el marc del conveni firmat al 2019, la primera trobada per analitzar el paper dels governs locals durant els 40 anys de Cultura en democràcia. Emmarcada en els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030, la Jornada ‘40 anys de polítiques culturals locals’ és la primera acció conjunta fruït d'aquesta col·laboració, i té com a objectiu reconèixer el paper institucional dels governs locals en les polítiques culturals






09/05/2019

Durant la jornada, en la què hi va intervenir també Rosa Huguet, alcaldessa de Canyelles, es va subratllar el treball dels ajuntaments en la promoció d'iniciatives culturals perquè són espais de proximitat i laboratoris de ciutadania. La cultura és una competència prioritària. En aquest sentit, es va destacar l'estat de la cultura (una radiografia que demostra que els ens locals hi són) i es va esmentar la Guia com a base de les actuacions portades a terme pels ajuntaments, ja que l'avaluació és fonamental per a l'actuació cultural. L'alcaldessa de Canyelles, en la seva intervenció, va destacar que si els governs locals tenen l'oportunitat, trobaran la capacitat per garantir els drets culturals.

L'acció cultural dels governs locals s'ha professionalitzat gràcies a un canvi en les estructures municipals i a eines com la ‘Guia per a l'avaluació de les polítiques culturals locals’. Aquesta guia, elaborada al 2009 conjuntament pel ministeri i la FEMP, permet tenir informació sobre les pràctiques culturals dels municipis i serveix d'orientació per a la implementació de plans de desenvolupament econòmic, social i urbà.