El personal de gestió ambiental del Servei de Platges de l’AMB és l’encarregat de dur a terme les tasques de retirada. El control de flora exòtica i invasora és imprescindible per preservar la funcionalitat, la biodiversitat i tots els serveis que proporcionen aquests espais de natura. Es porta a terme de manera continuada al llarg de l’any, tot i que és a la primavera i la tardor, quan tenen lloc aquestes campanyes específiques de retirada massiva






13/12/2023

A finals de novembre va començar la campanya de retirada d’espècies de flora exòtica i invasora als ecosistemes dunars del sud del litoral metropolità. De moment, ja s’han recollit més de 2.000 kg de plantes. La campanya s’allargarà fins a l’inici de les festes de Nadal i es preveu duplicar aquesta xifra.

Els principals objectius d’aquestes retirades són, d’una banda, la preservació de la biodiversitat, ja que les espècies invasores poden desplaçar les espècies pròpies de l’ecosistema i afectar també la fauna que l’habita i depèn d’aquests ambients costaners. I, d’altra banda, assegurar l’estabilitat dels sistemes dunars. Les espècies invasores poden alterar l’estructura i funció dels sistemes dunars, modificant la manera en què es reté la sorra i per tant augmentant el risc d’erosió.